Afacerile Carpatcement au crescut cu 31%
Carpatcement Holding, divizia din Romania a grupului HeidelbergCement, si-a majorat anul trecut cifra de afaceri cu 31%, ajungand la 363 de milioane de euro. Grosul afacerilor provine din vanzarea de ciment care contribuie cu aproape 80% la rezultatele grupului.
"Asa cum rezultatele noastre financiare o arata, piata creste extrem de rapid, iar nevoia din ce in ce mai mare de ciment poate fi observata an dupa an. Inca de la finalul lui 2006 si pe parcursul intregului an 2007, am facut eforturi uriase pentru a putea sa acoperim intreaga cerere de ciment", a declarat Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding.
Oficialul grupului a precizat ca, datorita conditiilor meteo favorabile de la inceputul anului 2007 si a exploziei de proiecte rezidentiale, cat si a proiectelor mari de birouri si de infrastructura de pe piata, "am lucrat la capacitate maxima in fiecare fabrica".
Piata autohtona de ciment se imparte intre trei mari producatori internationali, pe langa Carpatcement in Romania avand fabrici grupul francez Lafarge si elvetienii de la Holcim.
Si concurentii Carpatcement au avut rezultate foarte bune anul trecut. Lafarge a inregistrat in 2007 o crestere a vanzarilor de ciment cu 47,4% fata de anul precedent, pana la circa 335 milioane de euro. Cresterea s-a datorat atat majorarii volumelor comercializate, respectiv 33,1%, cat si cresterii preturilor cu 14,3%. Ca si in cazul Carpatcement, avansul raportat de companie a fost dublu fata de estimarile initiale.
Holcim Romania a realizat anul trecut afaceri de 290 milioane de euro, in crestere cu 28% fata de anul 2006.
Toti trei producatorii anticipeaza cresteri semnificative si in acest an. In conditiile in care piata imobiliara continua sa creasca si se intensifica investitiile in infrastructura, piata cimentului va depasi anul acesta un miliard de euro, in crestere cu 20-25% fata de anul trecut.
De altfel, Carpatcement si-a bugetat mai multe investitii pentru a creste capacitatea de productie. "In 2008, ne-am decis sa demaram proiectele de investitii, avand in plan dublarea capacitatilor de productie pana la sfarsitul anului 2011. Estimam investitiile necesare pentru acest proiect la aproximativ 150 milioane de euro", a mai precizat Mihai Rohan.
Prima faza consta in modernizarea si pornirea celei de-a doua linii de productie a fabricii de la Bicaz, aflata acum in conservare. Proiectul a fost deja aprobat, investitia fiind estimata la aproximativ 55-60 milioane de euro si va fi finalizata la mijlocul anului 2009. Ca o consecinta a acestei investitii, capacitatea de productie va creste cu aproximativ un milion de tone de ciment/an.
Pentru 2008, grupul intentioneaza sa investeasca in Romania un buget total de peste 60 milioane de euro. In afara de repunerea in functiune a celei de-a doua linii de productie de la Bicaz, Carpatcement va investi de asemenea si in dezvoltarea unui siloz de clincher cu o capacitate de 90.000 tone, construirea unei mori de ciment la Fieni si modernizarea unei mori de ciment la Deva. Carpat Beton si-a propus construirea a trei noi statii de betoane, iar Carpat Agregate va continua programul de modernizare a carierelor si balastierelor in vederea cresterii capacitatilor de productie.
In 2007, investitiile totale pentru cele trei divizii (ciment, betoane si agregate) au fost de aproximativ 40 milioane de euro.
HeidelbergCement este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de pe piata de agregate si un important jucator in domeniul cimentului, betonului si altor activitati conexe. Compania are peste 70.000 de angajati in 2.800 de locatii pe patru continente. Pentru 2007, cifra de afaceri a grupului este estimata la aproximativ 10,7 miliarde de euro, iar vanzarile de ciment si clincher se ridica la aproximativ 88 milioane de tone.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro