Care este modul inventiv prin care o tânără transformă frumuseţea naturii într-o afacere profitabilă şi care creşte susţinut
Diana Dragne a început să posteze pe social media lucrările pe care le picta în timpul liber, iar treptat, în jurul acesteia s-a creat o comunitate care numără 13.000 de urmăritori, veniţi în special pentru ilustraţiile pe care ea le-a creat. Aşa a luat naştere Roi de Fluturi, brand creat de Diana şi soţul ei, Dorin, care desfăşoară businessul acesta în paralel cu lucrul în grădină, plimbările cu bicicleta sau joaca activă cu copilul prin curte.
Am început prin a posta lucrările pe care le pictam în timpul liber, apoi a început să apară o cerere pentru ele.” Aşa începe povestea Roi de Fluturi, un business cu ilustraţii inspirate din natură, fondat de Diana Dragne şi soţul ei, Dorin. Deşi erau antreprenori, dar în alt domeniu, au început fără o experienţă pe piaţa de artă, dar cu studii în domeniul artistic. „Am început cu 1.500 de euro. Investiţia principală a fost într-o imprimantă profesională, specială pentru printuri de artă şi în hârtie de calitate. Acum investim treptat, dar tot sume mici”, a povestit Diana, care spune că la început a avut mult de cercetat. „Asta a fost partea cea mai grea, dar inspiraţia a fost cu noi de la început.
Furnizorii îi mai schimbăm pe parcurs.
Mi se pare important să cercetezi bine piaţa şi să găseşti produsul cel mai potrivit businessului tău”, a punctat ea. Creşterea a venit organic, mai mult pe Instagram, nu au investit mult timp în promovare şi au alocat un buget mic pentru asta. Au făcut parteneriate de tip barter cu influenceri, dar Diana spune că, de când s-au schimbat algoritmii de la Instagram, acest tip de promovare nu mai aduce rezultate bune. „Aşa că încercăm să creştem constant numărul produselor. În acest moment sunt peste 150 de produse din care clienţii pot alege darul potrivit.” În paralel, cei doi antreprenori merg pe două direcţii. Prima se referă la externalizare, cu produse pe care le vând prin intermediul unor magazine şi librării cunoscute din ţară.
Iar a doua se referă la colaborări cu agenţii de publicitate, care sunt încă dornice să obţină rezultate reale, de la artişti locali, pentru clienţi din multe domenii. Cât despre 2024, Diana spune că a fost unul liniştit, iar acum lucrează la câteva cărţi pentru copii.
„Anul acesta extindem partea de print digital pe diferite canale, altele decât site-ul nostru. Clienţii noştri sunt în mare parte recurenţi, iar lucrul acesta vine cu anumite limitări.“ Diana Dragne, cofondator, Roi de Fluturi
„Anul acesta extindem partea de print digital pe diferite canale, altele decât site-ul nostru. Clienţii noştri sunt în mare parte recurenţi, iar lucrul acesta vine cu anumite limitări.”
Clienţii sunt în proporţie de 90% femei, cu o vârstă între 28–45 de ani, din mediul corporate. „Profilul clientului e destul de nişat, nu e neapărat un avantaj pentru Roi de Fluturi, aşa că lucrăm la asta”, a punctat ea. Produsele se găsesc în special pe site-ul roidefluturi.com, iar cele mai apreciate sunt art printurile înrămate, pentru că ajung la client gata de a fi oferite cadou.
„De multe ori primim comanda în shop şi imediat un e-mail prin care clientul ne transmite o urare, un mesaj, iar noi îl putem scrie direct pe o carte poştală tip felicitare, astfel ajunge direct la persoana sărbătorită.” Cât despre lecţiile învăţate până acum, Diana spune că, pe lângă tot ce ţine de partea tehnică şi administrativă, a învăţat să nu mai facă compromisuri şi să ţină direcţia dacă ceva le aduce satisfacţie pe termen lung. În viitor, cei doi antreprenori îşi doresc să diversifice produsele şi să progreseze pe partea de promovare, în afara Instagram.
„În acelaşi timp, vom căuta tot mai multe magazine pentru a ne vinde produsele. Însă, businessul va fi în continuare unul mic, de familie. Nu dorim să devină neapărat ceva mult mai mare în viitorul foarte apropiat.” Practic, acest business face parte din stilul lor de viaţă, având în vedere că sunt o familie mutată din oraş în zona rurală.
„Businessul a luat fiinţă aici şi se desfăşoară în paralel cu lucrul în grădină, plimbările cu bicicleta sau joaca activă cu copilul prin curte. Dar nu vom spune nu la oportunităţi, de aceea ţelul principal e să diversificăm, să testăm, să învăţăm permanent”, a conchis Diana Dragne.
Cinci idei de afaceri de la zero
Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.
Murale - autocolante şi şabloane decorative de perete
Fondatoare: Gabriela Stan
Anul lansării: 2017
Prezenţă: online
Livrare: naţională şi internaţională
DaivDaFit – platformă de sport şi nutriţie
Fondatoare: Daniela Ivan
Vârste clienţi: de la 14 la 65 de ani
Planuri de dezvoltare: extindere internaţională
Carul cu Miere – producător de miere
Fondatori: Familia Sabou
Investiţie: 20.000 de euro
Număr stupi: 100
Tip livrare: direct la clienţi
Planuri: intrarea în magazine
Energy Kids şi Energy Games Arcade -spaţii de joacă
Locaţii: Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Sibiu
Planuri de extindere: Arad şi Târgu-Jiu
Investiţii totale: peste 3 mil. euro
Număr angajaţi: 60
Arc Studio – atelier de îmbrăcăminte
Locaţie: Cluj
Fondatoare: Claudia Nemeş
Anul lansării: 2021
Portofoliu: 120 de produse
Cifra de afaceri 2024: 100.000 de lei
ZF şi Banca Transilvania au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro