Programul Prima Casa, limitat

Postat la 30 iunie 2009 61 afişări

Numai 8% din capacitatea totala a tranzactiilor posibile in piata vor avea acces la Prima Casa, afirma Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact, in cadrul seminarului "Cum repornim economia", organizat de Ziarul Financiar impreuna cu Noerr Stifenhofer Lutz.

Programul Prima casa ar trebui extins si la segmentul persoanelor care au deja o locuinta, prin acordarea unei garantii de pana la 30.000 euro pentru creditele contractate de aceste persoane, este de parere Dan Ioan Popp, actionarul principal al dezvoltatorului imobiliar Impact. Popp s-a aratat nemultumit si de faptul ca programul incurajeaza vanzarea locuintelor "la mana a doua".

Preşedintele Impact, a explicat că din numărul mediu de tranzacţii efectuate în ultimii 3-4 ani, de 450.000 de operaţiuni, majoritatea reprezintă "upgrade-uri", respectiv oamenii au o singură locuinţă şi o schimbă pentru una mai bună, şi doar aproximativ 8% reprezintă persoane care îşi cumpără pentru prima dată o locuinţă.

"Astfel, prin extinderea acestui program se poate ajunge la 120.000 de tranzacţii pe piaţa secundară, care se adaugă celor 20.000 de operaţiuni cu imobile noi. În plus, în ceea ce priveşte riscurile, acestea sunt mai mici, întrucât există o garantare cu ceva mult mai consistent", a menţionat Popp.

O completare a proaspatului proiect este necesara si in opinia lui Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), astfel incat sa poata fi creditate firmele care au de incasat TVA de la stat. Impedimentul major este ca "in momentul acesta ne lipseste hartia de la ANAF (Asociatia Nationala de Administrare Fiscala)" in baza careia ar putea fi acordate astfel de credite, afirma Ghetea, mentionand ca de un asemenea program ar putea beneficia foarte mult IMM-urile.

Potrivit oficialului, in vederea repornirii economiei sunt necesare o serie de masuri atat din partea Bancii Nationale, cat si de ordin legislativ. Relaxarea creditelor si reducerea rezervei minime obligatorii sunt aspecte care ar trebui completate de o simplificare a sistemului de executare silita, precum si de o reducere a permisivitatii privind solicitarile de intrare in insolventa, astfel incat sa existe un prag minim mai ridicat. "Oricine si oricand are de recuperat o suma mai mare de 5.000 lei poate cere insolventa firmei respective", spune Radu Gratian Ghetea.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/programul-prima-casa-limitat-4607838
4607838
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.