Real Estate. Cum poţi să te diferenţiezi în arhitectură?

Autor: Ioana Matei Postat la 18 martie 2024 121 afişări

Metropolis Studio, studioul de arhitectură condus de Dragoş Epure, mizează pe o filosofie de business simplă, care include maximum 12 proiecte pe an, în zona office şi HoReCa. Studioul, în cadrul căruia lucrează 7 de angajaţi, generează afaceri anuale de 1 milion de euro. Următorul pas pe care mizează arhitectul este dezvoltarea imobiliară. 

„Ne plac foarte mult spaţiile publice şi pe lângă restaurante, cluburi, facem şi parcuri de birouri, clădiri de birouri, mai puţin rezidenţial. Încercăm să rămânem într-o zonă mai mult sau mai puţin urbană”, descrie arhitectul Dragoş Epure activităţile Metropolis Studio. Studioul de arhitectură a fost înfiinţat de el în urmă cu aproape 15 ani şi a pornit ca un mic birou de arhitectură, care a evoluat şi s-a transformat de-a lungul timpului. „Acum suntem un birou care face nu numai arhitectură, facem şi design de obiect, scenografie pentru diferite producţii atât în România, cât şi în afara ţării”, detaliază el. În cadrul studioului lucrează 7 de persoane, iar cifra de afaceri la care a ajuns acesta este de 1 milion de euro: „Filosofia noastră de business e relativ simplă. Mereu am spus că eu nu vreau să am mai mult de 12 facturi pe an, dar aceste proiecte trebuie să ne reprezinte şi să fie nişte proiecte importante”. Traseul profesional al lui Dragoş Epure a fost unul atipic, venirea sa din Iaşi în Capitala ţării trecând prin Germania: „Am plecat după ce am terminat facultatea de arhitectură. Nu-mi regăseam neapărat locul în Iaşi şi aş putea spune că am renunţat la arhitectură pentru o perioadă. Eram ferm convins că n-am să mai practic arhitectura în România şi m-am hotărât să studiez cinematografia, iar o perioadă am activat în domeniul producţiei de cinematografie”. În domeniul arhitecturii a ales să se întoarcă pentru că a simţit că poate avea succes cu această profesie acasă. „România a evoluat foarte mult şi am simţit că aş putea să am un cuvânt de spus în arhitectură şi aceasta a fost cumva, dacă vrei, schimbarea pe care am făcut-o în timp. Am hotărât că arhitectura în România merită o şansă.” Dincolo de proiectele locale, în portofoliul Metropolis Studio se află şi proiecte internaţionale – în prezent lucrează la amenajarea unui hotel în Austria şi a unui complex de case în Spania.

Ce urmează? „Considerăm că am ajuns cu arhitectura la un nivel în care putem să ne mai dezvoltăm, dar destul de greu şi probabil o să facem cumva o mutare către dezvoltarea imobiliară şi o să începem să construim – avem, de pildă, un proiect de 70 de case, care va include patru tipuri de locuinţe, cu suprafeţe cuprinse între 200 şi 400 de metri pătraţi.”În ceea ce priveşte felul în care companiile îşi reamenajează birourile pentru a-i aduce pe angajaţi la birou, Dragoş Epure observă că angajatorii încercă să le ofere acestora mai mult uneori decât ar putea găsi acasă: „Am transformat, de pildă, un parc, un spaţiu public, i-am adus plus valoare prin foarte multă verdeaţă, prin foarte multe facilităţi pe care le-am introdus în acest parc, care include o zonă de restaurante, o zonă de coworking, astfel încât omul să-şi dorească să se întoarcă la birou. Şi bineînţeles, aceste facilităţi sunt gratis, oamenii le pot accesa fără să plătească. Pe lângă toate facilităţile şi toate zonele acestea de joacă, de relaxare, am mai introdus şi un spaţiu de izolare, în care există un asistent, iar dacă cineva se simte rău sau tuşeşte, poate să se retragă imediat.” În ceea ce priveşte restaurantele şi cluburile, succesul înseamnă ca spaţiul să îl îndemne pe client să se întoarcă în acesta: „Nu ştiu dacă este o reţetă. Eu aş putea spune că sunt un norocos, pentru că odată ce am intrat într-un spaţiu, dacă nu-mi vine ideea proiectului în primele minute înseamnă că nu mai vine. Şi spaţiul cred că trebuie să deosebească prin sentimentul de intimitate, că eşti acceptat. Sunt multe locuri în Bucureşti în care intri şi ştii că nu o mai să te mai întorci acolo a doua oară. Noi facem spaţiile astfel încât să-ţi ofere o anumită siguranţă şi o anumită o anumită plăcere, dorinţa de a te reîntoarce în ele”.   

Trei întrebări şi răspunsuri din interviul cu Dragoş Epure, arhitect, fondatorul Metropolis Studio

Cum îşi amenajează companiile birourile pentru ca angajaţii să revină la birou?

Am încercat să oferim oamenilor mai mult decât şi-ar fi putut ei dori, mai mult decât ar avea acasă şi anume am transformat un parc, un spaţiu public, i-am adus plus valoare şi asta am făcut-o prin foarte multă, prin foarte multă verdeaţă, prin foarte multe facilităţi pe care le-am introdus în acest parc, care include o zonă de restaurante, o zonă de coworking, mai multe facilităţi astfel încât omul să-şi dorească să se întoarcă la birou. Şi bineînţeles, aceste facilităţi sunt gratis, oamenii le pot accesa fără să plătească. Pe lângă toate facilităţile şi toate zonele acestea de joacă, de relaxare, am mai introdus şi un spaţiu de izolare, în care există un asistent, iar dacă cineva se simte rău sau tuşeşte, poate să se retragă imediat. Cineva îi face un test, îl verifică şi îi spune dacă poate să se întoarcă în comunitate sau nu – creăm sentimentul de siguranţă. Trendul acesta nu l-am inventat noi, l-au inventat cei de la Google acum foarte mulţi ani şi tot timpul au fost un reper în zona de office. Şi da, cred că va fi, va fi un trend şi va continua în această direcţie, pentru că cel puţin acum nu vedem altă variantă.

Care sunt aspectele prin care te poţi diferenţia în proiectele de amenajare de restaurante şi cluburi?

Nu ştiu dacă este o reţetă. Eu aş putea spune că sunt un norocos, pentru că odată ce am intrat într-un spaţiu, dacă nu-mi vine ideea proiectului în primele minute înseamnă că nu mai vine. Şi spaţiul cred că trebuie să deosebească prin sentimentul de intimitate, că eşti acceptat. Sunt multe locuri în Bucureşti în care intri şi ştii că nu o mai să te mai întorci acolo a doua oară. Noi facem spaţiile astfel încât să-ţi ofere o anumită siguranţă şi o anumită plăcere, dorinţa de a te reîntoarce în ele.

Poate inteligenţa artificială să înlocuiască munca arhitecţilor?

Inteligenţa artificială este o unealtă incredibilă pentru mine, similară invenţiei roţii, care a dus la evoluţiaa omenirii; cred că aşa va funcţiona inteligenţa artificială nu doar pentru arhitectură, ci şi pentru toate domeniile. Mi se pare o unealtă incredibilă şi cred că poate să te scoată din joc dacă nu ştii cum să o foloseşti.

Carte de vizită Dragoş Epure:

1. Dragoş Epure este fondatorul şi arhitectul principal al Metropolis, un studio de arhitectură cu o structură multidisciplinară;

2. A studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Karlsruhe şi la Universitatea Tehnică din Iaşi; după finalizarea studiilor în arhitectură, a absolvit un program masteral la Universitatea de Film şi Televiziune din Munchen;

3. Studioul de arhitectură fondat de el la întoarcerea în ţară se axează atât pe arhitectură, cât şi pe design de produs, digital şi tooluri high-tech pentru dezvoltarea de proiecte complexe şi inovatoare.

Cum arată câteva dintre proiectele Metropolis Studio

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.