Afacerile producătorului de mobilă Simex din Şimleu Silvaniei au scăzut cu 18,3% în 2023, ajungând la 35,2 mil.lei

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 25 septembrie 2024 10 afişări

Producătorul de mobilă Simex, cu sediul în Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 35,2 mil.lei (7,1 mil. euro), în scădere cu 18,3% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 43,1 mil. lei (8,7 mil. euro), conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Afacerile producătorului de mobilă Simex din Şimleu Silvaniei au scăzut cu 18,3% în 2023, ajungând la 35,2 mil.lei

Producătorul de mobilă Simex, cu sediul în Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 35,2 mil.lei (7,1 mil. euro), în scădere cu 18,3% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 43,1 mil. lei (8,7 mil. euro), conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Simex a obţinut anul trecut un profit net de 944.668 de lei (191.000 de euro), în scădere cu 44,1% faţă de anul precedent, când producătorul de mobilă din judeţul Sălaj a realizat un câştig net de aproape 1,7 mil. lei (343.000 de euro), potrivit datelor publice.

Compania a ajuns în 2023 la un număr mediu de 203 angajaţi, cu 33 de oameni mai puţin decât în 2022.

Simex este spe­cia­lizată în producţia de mo­bilier clasic pentru su­fragerii, dormi­toa­re, ho­luri şi bucătării. Partenerii companiei la export sunt din ţări pre­cum Rusia, Ucraina, Ka­zah­stan, Belarus, Uz­be­kis­tan, Turk­me­nis­tan, Geor­gia, Azerbai­djan, Ar­menia, dar şi în An­glia, Ger­ma­nia, Olanda, Bel­gia, Dane­mar­ca, Aus­tria, Franţa, Bul­ga­ria, Ungaria, Cehia, Slo­va­cia şi Arabia Saudită. Mobila Simex împodobeşte unele interioare de la Kremlin, Sankt Petersburg, Palatul Prezidenţial din Turkmenistan, Palatul Parlamentului din România, Castelul Peleş, dar şi diferite castele şi instituţii celebre din Europa, conform site-ului companiei. Exportul are o pondere de peste 80% din totalul cifrei de afaceri a companiei, potrivit unor informaţii anterioare. Simex are patru fa­brici care funcţionează fără în­trerupere din anul 1947, con­form celor mai recente date. Compania din Sălaj a fost privatizată prin metoda MEBO în 1996, avându-l ca acţionar majoritar pe antreprenorul Dumitru Blaga.

România a exportat în 2022 mobilă în valoare de 2,6 miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de anul precedent, arată datele de la Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Astfel, exporturile au continuat să crească în valoare, singurul an din ultimii zece în care livrările peste ho­tare au făcut un pas în spate fiind 2020, a­tunci când pandemia a dat economiile lumii peste cap şi a ţinut închise magazinele de mobilă şi consumatorii departe de acestea. În plus, multe fabrici au fost închise în a­ceastă perioadă din cauza lipsei de comenzi iar unele au fost nevoite să concedieze oameni şi să-şi restrângă activitatea.

Principala ţară de export este Ger­mania, acolo unde fabricile locale au trimis mobilă în valoare de peste 440 de milioane de euro. Vestul Europei reprezintă princi­pala zonă de destinaţie a produselor de mo­bilier care trec graniţa României, astfel că în top se mai află şi Franţa, dar şi Italia. Acestea sunt urmate în clasament de Cehia şi Olanda. De altfel, produsele vândute pe aceste cinci pieţe reprezintă ju­mătate din valoarea produselor de mobi­li­er trimise peste hotare de România.

Cei mai mari exportatori de mobilă sunt şi cei mai mari producători. Astfel, con­form ultimelor date în clasamentul ce­lor mai mari exportatori se află Aramis Invest, Ecolor, PGS Sofa&Co, Italsofa, Ta­paro sau Ada Fabrica de Mobilă. Fabri­cile româneşti sunt importanţi furnizori şi pentru retaileri precum IKEA sau JYSK, în special pentru magazinele din Europa.

laurenţiu.cotu@zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Simex,
mobila,
producator,
simleu silvaniei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.