Am coronavirus sau gripă? Care sunt principalele diferenţe şi ce e de făcut dacă bănuiţi că aveţi coronavirus
Noul coronavirus (Covid-19) se răspândeşte rapid. Până în prezent, la nivel mondial, mai mult de 106.000 de persoane au fost infectate şi mai mult de 3.500 de oameni au murit. Majoritatea cazurilor înregistrate acum sunt în afara Chinei, iar virusul se răspândeşte rapid şi în Europa.
În România, numărul celor infectaţi cu coronavirus a ajuns la 15.
Potrivit telegraph.co.uk, noul coronavirus, cunoscut în mod oficial cu denumirea de „Covid-19” este mai periculos decât o răceală banală, iar până acum, între 15% şi 20% din cazurile de pacienţi spitalizaţi au fost încadrate la un grad ridicat de severitate. Rata mortalităţii variază în prezent între 0,7 % şi 3,4%, depinzând de localizarea pacienţilor şi de accesul la îngrijire medicală bună.
Este mult mai puţin decât Mers (30%) şi Sars (10%), coronavirusurile care s-au răspândit anterior în China şi Orientul Mijlociu, dar sunt totuşi procente îngrijorătoare.
Oamenii de ştiinţă din China cred că acest nou coronavirus a suferit două mutaţii, una mai agresivă decât cealaltă, iar asta face şi mai greu de dezvoltat un vaccin împotriva lui.
Care sunt însă simptomele acestui nou coronavirus?
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), principalele simptome ale coronavirusului ar fi:
- tusea uscată;
- temperatura;
- oboseala;
- dificultăţile de respirare (în cazurile mai severe).
Câţiva pacienţi ar putea experimenta şi „dureri, congestie nazală, durere de gât sau diaree”, adaugă reprezentanţi ai OMS, potrivit The Telegraph. „Aceste simptome sunt la început blânde şi se dezvoltă treptat. Unii oameni sunt infectaţi, dar nu dezvoltă simptome şi nu se simt rău”.
Aceste simptome sunt similare cu ale altor boli respiratorii, inclusiv gripa sau răceala. Dacă aveţi astfel de simptome, trebuie să vă întrebaţi:
- Aţi călătorit în zone de risc precum China, Coreea de Sud sau nordul Italiei în ultimele două săptămâni?
- Aţi fost în contact apropiat cu cineva cu coronavirus?
Cât de rapid izbucnesc simptomele de coronavirus?
Se crede că primele simptome ar apărea între două şi 10 zile după infectarea cu virusul, dar perioada ar putea să fie extinsă până la 24 de zile.
Majoritatea oamenilor (circa 80%) îşi revin după boală fără un tratament special. Totuşi, unu din şase oameni (16%) se îmbolnăvesc mai grav şi dezvoltă dificultăţi de respirare.
Oamenii în vârstă, în special cei cu probleme medicale precum tensiunea arterială ridicată, problemele de inimă, de plămâni sau diabet - sunt predispuşi să se îmbolnăvească mai grav.
Care este diferenţa între coronavirus şi un virus gripal?
Coronavirusurile şi virusurile gripale ar putea cauza simptome similare, dar genetic sunt foarte diferite.
„Virusurile gripale incubează foarte rapid - veţi observa simptomele la două-trei zile după ce aţi fost infectaţi, dar coronavirusurile au o perioadă de incubaţie mult mai mare”, spune profesorul Neil Ferguson, un cercetător de la Colegiul Imperial din Londra, citat de The Telegraph.
„Cu virusul gripal poţi deveni imun, dar există multe virusuri diferite care circulă. Coronavirusurile nu evoluează în acelaşi fel ca şi gripa, cu multiple tulpini diferite, dar în aceeaşi măsură corpul nostru nu va genera o imunitate foarte bună împotriva acestora”, a mai spus el.
Când ar trebui să cerem ajutor medical?
Persoanele cu febră, tuse şi dificultăţi de respirare ar trebuie să solicite asistenţă medicală rapid - dar nu ar trebui să iasă din casă pentru a face acest lucru.
Ce să fac dacă mă simt bine, dar m-am întors recent dintr-o zonă de risc?
În anumite cazuri, vi s-ar putea solicita să staţi în carantină pentru a-i proteja pe ceilalţi chiar dacă nu aveţi simptome, dar aţi călătorit într-o zonă cu grad ridicat de risc.
Cum se răspândeşte coronavirusul şi cum ne putem proteja?
Virusul se răspândeşte într-un mod similar gripei sau unei banale răceli, în picături mari produse de tuse şi strănuturi. Germenii pot trăi pe suprafeţe timp de mai multe ore. Organizaţia Sănătăţii din Anglia defineşte „contactul apropiat” cu un purtător de virus referindu-se la o distanţă de doi metri faţă de o persoană şi de o expunere de 15 minute.
Pentru a ne proteja, igiena mâinilor este principala linie de apărare. Oamenii pot lua virusul mai ales când îşi ating gura, nasul sau ochii cu mâinile infectate. Astfel, cel mai important lucru pe care puteţi să îl faceţi este să vă spălaţi mâinile frecvent cu săpun sau cu un gel dezinfectant.
De asemenea, încercaţi să nu vă atingeţi gura, nasul sau ochii cu mâinile nespălate - facem asta în mod inconştient de circa 15 ori pe oră.
Funcţionează măştile de protecţie?
Măştile de protecţie din hârtie nu sunt recomandate de autorităţile din domeniul sănătăţii de la nivel internaţional. Nu se pot fixa corespunzător, iar protecţia lor iniţială poate dispărea în scurt timp de la utilizare. Mai rău, se umezesc la interior şi oferă mediul perfect în care germenii să se dezvolte. Devin un hazard pentru alţii dacă nu sunt aruncate unde trebuie. Excepţie fac situaţiile în care aveţi simptome precum strănuturile sau tusa şi o mască ar putea ajuta răspândirea virusului de către dvs.. înspre alte persoane.
Acesta nu este un articol scris de un medic. În situaţia în care bănuiţi că aţi fost infectat cu coronavirus, vă sfătuim să vă adresaţi specialiştilor.
Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela gratuit numărul 0800800358.
Oamenii sunt rugaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE.
Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 şi 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro