Ambasadorul Franţei: Controalele financiare trebuie să fie ţintite, nu generalizate, pentru a nu bloca sistemul
Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că în Franţa controalele financiare se fac de o manieră ţintită şi aleatorie, pentru a nu bloca sistemul, în timp ce în România controalele sunt generalizare şi uneori sunt blocate proiecte şi se opreşte totul.
Controalele Curţii de Conturi sunt parte a luptei împotriva corupţiei, dar ar trebui să vizeze marile proiecte de infrastructură şi lucrările publice, aşa cum se întâmplă în Franţa, crede ambasadorul Philippe Gustin.
În Franţa, controlul făcut Curtea de Conturi "nu vizează, în general, decât 4-5% din acţiuni". "Nu mai mult. Dar ţintite bine: lucrările publice, marile proiecte de infrastructură şi se ajunge prin acest control la schimbarea obiceiurilor. Şi acest mecanism de control, care există şi în România, trebuie dezvoltat de o manieră mult mai ţintită. În discuţii, inclusiv cu miniştri însărcinaţi cu această chestiune, am spus că ideea nu este de a controla totul, pentru că nu e posibil, ci de a controla lucruri sensibile, într-un mod aleatoriu, să fie o surpriză. Acesta e controlul. O zi verificăm asta, mâine controlăm asta, poimâine asta şi într-un mod puţin difuz.
Dacă vreţi să controlaţi totul, veţi bloca totul. Veţi bloca sistemul. Şi ceea ce se întâmplă, din nefericire, uneori în România este că totul se opreşte. În proiecte, mai ales de infrastructură, se opreşte, se blochează totul şi asta nu e bine. Merg mai bine controalele aleatorii, bine ţintite, decât controale generalizate care, în cele din urmă, riscă să blocheze sistemul", a declarat diplomatul francez, fost prefect.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro