Analiştii cred că FED nu va mai creşte dobânzile pentru a digera scandalul prăbuşirii SVB

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 13 martie 2023 47 afişări

Analiştii cred că FED nu va mai creşte dobânzile pentru a digera scandalul prăbuşirii SVB

Investitorii pariază că efectele falimentului Silicon Valley Bank vor forţa Rezerva Federală să renunţe la noi creşteri agresive ale ratelor dobânzilor. În prezent, pieţele estimează că există şanse ca banca centrală americană să întrerupă cu totul procesul de înăsprire monetară la sfârşitul acestei luni, potrivit Financial Times.

Pieţele futures sugerează în prezent şanse de aproximativ 85% ca Fed să opteze pentru o majorare a ratelor dobânzilor cu un sfert de punct până la un interval ţintă cuprins între 4,75% şi 5% în cursul acestei luni, potrivit datelor Refinitiv, existând o probabilitate de 15% ca banca centrală americană să lase ratele neschimbate.

Goldman Sachs a declarat luni că nu se mai aşteaptă la o nouă majorare după şedinţa Fed de pe 22 martie „având în vedere recentele tensiuni din sistemul bancar".

Schimbarea de pe pieţe reprezintă o răsturnare de situaţie faţă de săptămâna trecută, când investitorii credeau inevitabilă o creştere a dobânzii de 0,5 puncte procentuale, după ce Jay Powell a declarat că inflaţia americană rămâne încă încăpăţânat de ridicată, Fed fiind pregătită să adopte creşteri mai mari. 

Ca răspuns, investitorii s-au îngrămădit în datoria publică americană, iar randamentul titlurilor de Trezorerie pe doi ani, care este deosebit de sensibil la aşteptările privind rata dobânzii, a scăzut cu 0,25 puncte procentuale, ajungând la 4,33%. Instrumentul de datorie avea un randament care depăşea cu puţin 5% miercurea trecută.

Aceste mişcări au loc după ce prăbuşirea SVB a determinat Fed să anunţe duminică o nouă facilitate de creditare de 25 de miliarde de dolari, despre care se spune că a fost concepută „pentru a ajuta băncile să se asigure că au capacitatea de a satisface nevoile tuturor deponenţilor lor". 

Analiştii au declarat că măsurile de limitare a consecinţelor au reprezentat o pauză de facto în eforturile Fed de a înăspri politica monetară.

Prăbuşirea rapidă a SVB i-a făcut pe participanţii de pe piaţă „să fie din nou mai conştienţi de faptul că Fed va provoca noi pagube dacă va continua să crească ratele", a declarat Lee Hardman, analist valutar la MUFG.

De asemenea, prăbuşirea băncii a „domolit vântul din pânzele dolarului american", subliniind riscurile asociate cu creşterea ratelor, a adăugat Hardman. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.