Antreprenori locali. Famila Cotoi şi-a crescut de nouă ori profitul la fabrica de mobilier tapiţat Mobila Dalin din Reghin. Ponderea vânzărilor la export ajunge la aproximativ 25% din cifra de afaceri a companiei
Producătorul de mobilier tapiţat Mobila Dalin din Reghin, judeţul Mureş, o afacere românească fondată de familia Cotoi în urmă cu 26 de ani, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 40,6 mil. lei (8,4 mil. euro), în creştere cu peste 6% faţă de anul anterior, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.
Producătorul de mobilier tapiţat Mobila Dalin din Reghin, judeţul Mureş, o afacere românească fondată de familia Cotoi în urmă cu 26 de ani, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 40,6 mil. lei (8,4 mil. euro), în creştere cu peste 6% faţă de anul anterior, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a realizat anul trecut un profit net de aproximativ 6 mil. lei (1,2 mil. euro), de circa nouă ori mai mare faţă de anul precedent, când Mobila Dalin a avut un câştig net de aproape 680.500 de lei (143.500 de euro), conform datelor publice. Mobila Dalin a ajuns în 2020 la un număr mediu de 267 de angajaţi.
Ponderea vânzărilor la export ajunge la aproximativ 25% din cifra de afaceri a companiei, principalele pieţe externe fiind Ungaria, Bulgaria, Italia şi Israel, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii Mobila Dalin. Fabrica de mobilă din Reghin produce diverse canapele, fotolii şi scaune, care sunt vândute apoi în magazinele proprii şi ale partenerilor, cât şi la export. Compania se aprovizionează cu lemn şi burete din România, în timp ce stofele sunt cumpărate din Italia, Spania, Germania, Belgia, Polonia şi Turcia, potrivit unor informaţii transmise anterior de producătorul de mobilier din Reghin.
În ultimii 10 ani, veniturile salariale ale celor care lucrează în fabricarea de mobilă au avansat cu puţin peste 124%, aproape de ritmul de creştere al salariului mediu pe economie.
În octombrie 2020, fabricile de mobilă din România aveau 54.600 de angajaţi, cu 1.700 mai puţini comparativ cu aceeaşi lună din 2019. Un angajat care lucrează într-o fabrică de mobilă câştiga un salariu mediu net de puţin peste 2.200 de lei în octombrie 2020, ultima lună pentru care există date publice la Institutul Naţional de Statistică. Faţă de aceeaşi lună din anul precedent, salariile din fabricile de mobilă au crescut cu aproape 10%. De altfel, în ultimii 10 ani, veniturile salariale ale celor care lucrează în domeniu au crescut de peste două ori (au avansat cu puţin peste 124%), aproape de ritmul de creştere al salariului mediu pe economie, de circa 130%. Cu toate acestea, salariile angajaţilor din fabricile de mobilă sunt printre cele mai mici din economia locală, după cele din HoReCa (1.720 de lei în octombrie 2020), din fabricile de îmbrăcăminte (1.871 lei), tăbăcirea şi finisarea pieilor (2.129 lei) şi cele din alte activităţi de servicii (2.152 lei), conform datelor de la INS.
Diviziunea de fabricare de mobilă include fabricarea de canapele şi fotolii, fabricarea de scaune şi bănci pentru grădiniţă, fabricarea de mobilier pentru dormitoare, sufragerii şi grădini, fabricarea de carcase pentru maşini de cusut, televizoare şi altele. De asemenea, această clasă include şi finisarea articolelor de mobilier cum ar fi tapiţarea, vopsirea şi lăcuirea. Astfel, un tapiţer câştigă un salariu net care porneşte de la 1.490 de lei şi poate ajunge la 2.833 de lei, un ebenist, adică un tâmplar specializat în placarea mobilei câştigă de la 1.260 de lei la 3.573 de lei net, iar un operator al unei maşini de pilit are un salariu net între 1.295 de lei şi 3.213 lei, conform datelor de pe platforma Paylab România.
O industrie cu peste 50.000 de angajaţi
n În octombrie 2020, circa 54.600 de persoane lucrau în fabricile de mobilă din România, cu 1.700 mai puţine comparativ cu aceeaşi lună din 2019, conform datelor de la INS. Numărul angajaţilor din fabricile de mobilă din România a crescut uşor în ultimii 10 ani, de la 50.100 în octombrie 2011. Mai multe detalii pe zfcorporate.roPrintre cei mai mari producători de mobilă din România, după cifra de afaceri înregistrată în 2019, sunt companii precum Aramis Invest, Taparo, Ecolor, Plimob, Ada Fabrică de Mobilă, Lemet, Sortilemn şi Rus-Savitar, conform datelor centralizate de platforma de analiză financiară confidas.ro. Peste 90% din producţia locală de mobilă merge la export, iar pandemia de COVID-19 a determinat închiderea temporară a magazinelor de mobilă ceea a afectat şi producătorii locali. În 2019, România a exportat mobilier de 2,4 miliarde de euro, în creştere cu 4,3% faţă de anul precedent, conform datelor de la APMR.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro