Apple îşi ia rămas-bun de la China? iPhone-urile pentru piaţa americană vor fi produse în India pentru a evita tarifele lui Trump
Apple intenţionează să mute asamblarea tuturor iPhone-urilor vândute în Statele Unite în India până anul viitor, potrivit unui articol publicat vineri de Financial Times, care citează surse familiare cu planurile companiei. Această decizie de a se îndepărta de China vine pe fondul tarifelor reciproce impuse de preşedintele american Donald Trump, măsuri care au afectat puternic economia asiatică.
Compania a investit constant în extinderea capacităţii sale de producţie în India, colaborând cu producători contractuali precum Foxconn şi Tata Electronics. În luna martie, Foxconn — principalul partener de producţie al Apple în India — a exportat smartphone-uri în valoare de 1,31 miliarde de dolari, un record lunar. Aceasta sumă este echivalentă cu exporturile totale realizate în lunile ianuarie şi februarie la un loc, potrivit datelor vamale. La rândul său, Tata Electronics a înregistrat o creştere de 63% a exporturilor de iPhone faţă de luna anterioară, ajungând la 612 milioane de dolari în martie.
După noile anunţuri privind tarifele, făcute de Trump la începutul lunii, Apple a accelerat exportul de iPhone-uri produse în India către SUA, pentru a evita taxele suplimentare aplicate produselor fabricate în China, potrivit raportului Financial Times.
În 2024, piaţa americană a reprezentat aproximativ 28% din totalul celor 232,1 milioane de iPhone-uri livrate la nivel global, conform datelor furnizate de International Data Corporation.
Extinderea operaţiunilor în India face parte din strategia Apple de diversificare a lanţului de aprovizionare, dar compania avansează mai rapid şi mai decis decât anticipează mulţi investitori. Obiectivul este ca, până la sfârşitul anului 2026, toate cele peste 60 de milioane de iPhone-uri vândute anual în SUA să provină din India. Pentru a atinge acest ţel, Apple va trebui să îşi dubleze capacitatea de producţie din India, după ce a investit masiv, timp de două decenii, în dezvoltarea unei linii de producţie de top în China — un factor esenţial în transformarea sa într-un gigant tehnologic de 3 trilioane de dolari.
Asamblarea iPhone-urilor este etapa finală a procesului de producţie, în care sute de componente sunt integrate pentru a construi produsul finit. În pofida mutării producţiei, Apple continuă să depindă în mare măsură de furnizorii din China pentru aceste componente.
Iniţial, Trump a impus tarife reciproce de peste 100% pentru importurile din China, dar a suspendat temporar aplicarea acestora pentru smartphone-uri. Cu toate acestea, dispozitivele rămân supuse unei taxe separate de 20%, aplicabilă tuturor importurilor din China.
Prin comparaţie, India a fost vizată de un tarif de 26%, dar aplicarea acestuia a fost suspendată, în timp ce autorităţile de la New Delhi negociază un acord comercial bilateral cu SUA. La începutul acestei săptămâni, în timpul unei vizite de patru zile în India a vicepreşedintelui american JD Vance, cele două ţări au semnat termenii de referinţă pentru viitorul pact comercial.
„Credem că aceasta este o mişcare importantă pentru ca Apple să-şi poată menţine creşterea şi ritmul actual,” a declarat Daniel Newman, director executiv al firmei de cercetare Futurum Group, pentru Financial Times. „Vedem, în timp real, cum o companie de talia Apple se mişcă cu o viteză uimitoare pentru a contracara riscul tarifar.”
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro