Aproape o sută de mineri s-au blocat şi protestează în Salina Dej. Care sunt revendicările lor

Autor: Szasz Jutka, Dan Lungu Postat la 19 decembrie 2015 129 afişări

Aproape o sută de mineri s-au blocat în Salina Ocna Dej din judeţul Cluj, iar alţi aproximativ 60 s-au solidarizat cu ei şi protestează la suprafaţă, în curtea unităţii, faţă de reducerea fondului de salarii al societăţii, în condiţiile în care producţia a crescut comparativ cu anul trecut.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că minerii de la Salina Ocna Dej au declanşat protestul vineri, când primul schimb a refuzat să iasă din subteran, iar ulterior s-au alăturat schimburile II şi III, numărul protestatarilor din subteran ajungând, în prezent, la 98 de persoane.

Vuşcan a spus că alţi aproximativ 60 de mineri s-au solidarizat cu colegii lor din subteran şi protestează în curtea unităţii.

Prefectul de Cluj a explicat că o parte dintre mineri, cei din primul schimb de vineri, sunt deja de peste 30 de ore în subteran.

Vuşcan a coborât în subteran, sâmbătă dimineaţa, împreună cu primarul din Dej, Morar Costan, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a primi revendicările lor.

"Eu sunt la Dej în continuare. Ne-am întâlnit în mină cu cei 98 de mineri care sunt în subteran şi ne-au spus că nu renunţă la revendicările lor. Revendicările sunt, în primul rând, de natură salarială. Dejul a cerut un plafon salarial la fel ca şi în 2014 şi, din păcate, s-a aprobat cu 250.000 de lei mai puţin, în condiţiile în care producţia lor a crescut cu aproape 10 la sută. Am putea spune că au muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Din realizările de la Dej se plătesc şi alte sucursale din ţară, sunt şase de toate, Dejul fiind cea mai profitabilă sucursală, cu producţia cea mai mare. Dejul asigură 35 la sută din producţie", a afirmat Vuşcan.

Potrivit sursei citate, la Dej este aşteptat, sâmbătă, directorul Societăţii Naţionale a Sării, minerii solicitând să vorbească cu acesta pentru a-şi spune nemulţumirile.

Prefectul de Cluj a spus că autorităţile au asigurat pentru protestatarii din subteran mâncare şi apă, iar o ambulanţă este mobilizată la salină pentru a monitoriza continuu starea de sănătate a minerilor.

"Noi am trimis de ieri (vineri - n.r.) o ambulanţă care monitorizează starea de sănătate a minerilor. O singură persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost scoasă din mină şi transportată la spital. Din fericire, nu este o situaţie gravă", a adăugat Vuşcan.

Salina Ocna Dej este o sucursală a Societăţii Naţionale a Sării SA, având ca obiect de activitate extragerea, prepararea şi comercializarea sării geme. Sarea extrasă de la Dej este folosită, în special, în industria chimică, precum şi în industria alimentară şi în consumul uman direct. În prezent, la Salina Ocna Dej extragerea sării geme se face din Mina Transilvania, deschisă exploatării în anul 1979.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MINERI,
PROTEST,
/actualitate/aproape-o-suta-de-mineri-s-au-blocat-si-protesteaza-in-salina-dej-care-sunt-revendicarile-lor-14925548
14925548
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.