Asigurarile obligatorii de locuinte ar putea fi vandute si prin primarii sau asociatii de proprietari

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 iulie 2011 31 afişări

Societatea de asigurare Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale SA (PAID) va incheia protocoale de colaborare cu autoritatile statului, primariile, asociatiile de proprietari sau alte institutii implicate in gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor, astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestea politele obligatorii.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a aprobat aceasta decizie cu scopul de a creste mai rapid numarul de locuinte asigurate, avand in vedere ca proprietarii care nu isi respecta obligatia de asigurare nu pot beneficia de despagubiri pentru daunele suferite in caz de cutremur, alunecari de teren sau inundatii, adica in cazul celor trei riscuri acoperite de politele obligatorii.

Numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii, fie prin asigurari facultative reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii (PAD), afirma Angela Toncescu, presedintele CSA. "Aceasta inseamna ca in jur de 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD, in special in mediul rural", apreciaza Angela Toncescu.

Proprietarii isi pot indeplini obligatia de asigurare fie prin incheierea unei polite obligatorii PAD (care poate fi emisa numai de catre PAID), fie prin incheierea unei asigurari facultative, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire inclusiv pentru riscul de cutremur, alunecari de teren sau inundatii (politele facultative fiind emise de alte societati de asigurare decat societatea PAID).



In prezent, politele obligatorii sunt vandute numai prin intermediul celor 13 societati de asigurare actionare ale PAID - ABC Asigurari, Astra, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Euroins, Credit Europe Asigurari, Generali, Grawe Romania, Groupama, Platinum, Uniqa.

"Este foarte important ca persoanele care opteaza pentru polita facultativa sa se asigure ca printre riscurile acoperite se regasesc si cele trei prevazute de lege, astfel incat sa indeplineasca cerintele legale. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor analizeaza posibilitatea de a crea o baza nationala de date privind asigurarile facultative de locuinte, care sa fie alimentata cu informatii de catre toate societatile de asigurare care ofera aceste produse", a adaugat Angela Toncescu.

Conform deciziilor anterioare ale Ministerului Administratiei si Internelor, termenul limita pentru incheierea asigurarii este 15 iulie. Dupa aceasta data, cei care nu au o polita facultativa sau obligatorie pentru locuinte care sa acopere riscul de cutremur, alunecari de teren sau inundatii sunt pasibili de amenda intre 100 de lei si 500 de lei. Cum insa normele de aplicare a legii au aparut abia in 6 mai anul curent, inseamna ca legea incepe sa-si produca efectele abia dupa 90 de zile de la publicarea normelor, de unde rezulta ca anul de gratie pentru cumpararea politelor este cuprins intre 6 august 2011 si 6 august 2012 si ca abia dupa aceasta data devine legala aplicarea amenzii pentru cei care nu au incheiat polite.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/asigurarile-obligatorii-de-locuinte-ar-putea-fi-vandute-si-prin-primarii-sau-asociatii-de-proprietari-8494942
8494942
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.