Banca centrală a Germaniei avertizează că apartamentele din marile oraşe sunt supraevaluate cu 20%
Apartamentele din cele mai mari şapte oraşe din Germania sunt supraevaluate cu până la 20%, după creşteri puternice în ultimii ani, situaţie care ar putea fi motivată parţial de tranzacţiile speculative, avertizează banca centrală a Germaniei într-un raport publicat luni, preluat de Bloomberg.
Apartamentele din anumite zone din oraşele Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart şi Dusseldorf au crescut în medie cu peste 25% începând din anul 2010, potrivit Bundesbank.
La nivel naţional, preţurile caselor şi apartamentelor au urcat în medie cu 8,25%, precizează banca. Ca întreg, piaţa locuinţelor din Germania urcă proporţional cu evoluţia veniturilor, iar proprietăţile nu sunt supraevaluate, consideră instituţia.
"Presiunile de preţ pe piaţa imobiliară rezidenţială nu se vor ameliora în viitorul apropiat. Totuşi, este foarte puţin probabil ca dinamica actuală a preţurilor să conducă la riscuri macroeconomice sau la pericole în ceea ce priveşte stabilitatea financiară", se arată în raport.
Preţurile sunt în creştere deoarece mulţi investitori caută active sigure, iar dobânzile scăzute înlesnesc achiziţia de locuinţe şi încurajează participanţii la piaţă să caute siguranţă în afara segmentului obligaţiunilor.
Bundesbank notează că în alte oraşe, în afara celor şapte menţionate anterior, preţurile locuinţelor sunt supraevaluate cu 5-10%.
Banca centrală precizează că cele mai accentuate creşteri de preţ sunt înregistrate în cazul apartamentelo rnou construite din centrele marilor oraşe.
Rata la care sunt construite noi locuinţe nu a ţinut pasul cu cererea, astfel că preţurile vor continua să crească, anticipează instituţia. Dezvoltatorii vor accelera livrările de apartamente doar dacă închirierea va deveni o afacere mai profitabilă, consideră Bundesbank.
Ca reacţie la creşterea preţurilor locuinţelor, autorităţile din Germania au adoptat mai multe măsuri de control asupra chiriilor şi au interzis renovările "de lux". Parlamentul german a adoptat la sfârşitul anului trecut un sistem de plafoane pe chiriile ocupanţilor actuali ai imobilelor.
"În acest context, limigarea chiriilor este contraproductivă. Trebuie să existe stimulente pentru investiţii în piaţă" se spune în raport.
Autorităţile germane au emis în prima jumătate a anului avize pentru construcţia a 124.900 de locuinţe, în urcare cu 9,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro