Banca Centrală Europeană începe prima etapă pentru crearea unui euro digital, a cărui infrastructură ar folosi mai puţină energie decât Bitcoin. Ce presupune implementarea monedei

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 14 iulie 2021 4907 afişări

Banca Centrală Europeană începe prima etapă pentru crearea unui euro digital, a cărui infrastructură ar folosi mai puţină energie decât Bitcoin. Ce presupune implementarea monedei

Banca Centrală Europeană a făcut miercuri un pas major spre crearea unui euro digital, aprobând aşa numita „fază de investigaţie” care ar putea duce la implementarea unei monede virtuale în aproximativ zece ani, notează Bloomberg.

Următorul pas va dura 24 de luni şi intenţionează să adreseze probleme cheie ale proceselor de dezvoltare şi distribuire, reiese dintr-o declaraţie a BCE.

De asemenea, instituţia a spus că nu va anticipa „viitoarele decizii cu privire la posibila emitere a unui euro digital. În orice caz, un euro virtual va veni în completarea cash-ului, nu îl va înlocui”.

Preşedintele BCE Christine Lagarde şi-a exprimat deja entuziasmul cu privire la moneda digitală a băncii centrale (CBDC), iar BCE a avertizat că lipsa implementării ar putea prejudicia autonomia monetară a blocului comunitar pe măsură ce furnizorii de plăţi, precum giganţii tech, continuă să câştige teren.

Dacă BCE va lansa o monedă virtuală, cel mai probabil va urma exemplul setat de China, unde testele au început în câteva oraşe. Insulele din estul Caraibelor care împart o bancă centrală, precum Grenada şi St. Kitts şi Nevis, şi-au creat deja propriile lor versiuni. Între timp, Rezerva Federală (banca centrală a SUA) şi Banca Angliei şi-au arătat deja interesul în acest sens.

„Au trecut deja nouă luni de când am publicat raportul de euro digital. Între timp, am efectuat mai multe analize, am căutat informaţii din partea cetăţenilor şi profesioniştilor, am realizat experimente, rezultatele fiind încurajatoare”, a adăugat Lagarde.

Un euro digital, conform site-ului BCE, ar arăta „ca o bancnotă, însă în format virtual”. În realitate, o caracteristică importantă a monedelor şi bancnotelor – abilitatea de a efectua plăţi anonime în mediul offline – va fi extrem de greu de replicat.

Banca suedeză Riksbank a declarat că monedele digitale vor trebui verificate de un creditor extern pentru a se evita falsificarea, situaţie ce ar compromite astfel statutul de anonimitate.

BCE pare să fie recunoscut acest fapt, anunţând anul trecut că „eurosistemul ar câştiga cu uşurinţă încrederea cetăţenilor europeni ca instrument de plată în offline”, însă „anonimitatea ar putea fi scoasă din calcule”. Totodată, BCE a mai declarat că infrastructura pentru euro digital ar fi mai „verde” decât cea folosită de Bitcoin, folosind mai puţină energie prin comparaţie cu cea mai valoroasă criptomonedă din lume.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.