Băsescu: Ministrul Apărării mi-a dat sarcină prin presă. Tinde să dovedească că nu înţelege nimic
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că a văzut ”sarcina primită prin presă”, de la ministrul Apărării, să rezolve la Consiliu problema bugetului Apărării, el arătând că Duşa ”tinde să dovedească şi public că nu înţelege nimic”.
”Am văzut sarcina primită prin presă, de la ministrul apărării, să rezolv problema bugetului Apărării. Domnul ministru tinde să dovedească şi public că nu înţelege nimic. Întrebarea mea este, pentru că nu vreau să se facă un joc politic pe această temă, ce documentaţie s-a trimis la Comisia Europeană, pentru ca eu să pot susţine în Consiliu acest lucru?”, a spus preşedintele Băsescu, la Aeroportul Otopeni, înainte de plecarea la Bruxelles.
Şeful statului a afirmat că a discutat cu premierul Victor Ponta acest subiect, în timpul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.
”L-am rugat să agaţe în deficitul pe care îl va conveni, şi care a rămas în programul stabilit, deficit pe ESA 1,4% şi deficit structural 1% din PIB, dar l-am rugat, în interiorul acestui deficit, pentru a credibiliza acţiunea noastră, să agaţe un 0,1% în plus pentru Armată, pentru ca noi să spunem: Atât am putut, dar mai vrem o extindere cu încă 0,2% a deficitului destinat cheltuielilor de apărare”, a explicat Traian Băsescu.
El a menţionat că ”acest lcuru se poate face însă cu o documentaţie solidă, depusă la Comisia Europeană”.
”Eu sunt convins că în perioada următoare şi ministrul Apărării şi cel de Finanţe şi premierul vor lucra la această documentaţie”, a mai arătat Băsescu.
Şeful statului a adăugat că îl va preveni pe Jean Claude Junker că această documentaţie va veni şi se va putea discuta în perioada imediat următoare, şi a ţinut să precizeze că Guvernul va trebui să intre în structurile Comisiei Europene, pentru a începe discuţiile, în vederea obţinerii acestei derogări.
”Lucrul este posibil dar nu se rezolvă cu dat sarcini prin presă, ci cu făcut documentaţie consistentă”, a mai comentat preşedintele Băsescu.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, că i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care i-a cerut să pledeze, joi, la Consiliul European de la Bruxelles, pentru aprobarea creşterii deficitului, care ar permite MAPN o suplimentare de 0,3% la buget.
"Eu i-am trimis domnului preşedinte o scrisoare prin care-l rog mâine la Consiliul European să aducă în discuţie acest subiect, vis-a-vis de sporirea bugetului pentru Ministerul Apărării", a declarat Mircea Duşa, după dezbaterile din comisiile reunite de buget.
Duşa a mai precizat că a anexat la scrisoarea către preşedintele Băsescu şi alte scrisori trimise "la ceilalţi lideri europeni de a face acest demers în vederea obţinerii de derogării pentru creşterea deficitului".
Comisiile parlamentare reunite de apărare au avizat, marţi, favorabil bugetul Ministerului Apărării şi au adoptat în unanimitate un amendament propus de Opoziţie, de majorare cu 0,3% a bugetului destinat acestui domeniu, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul PNL, George Scutaru.
Guvernul şi Comisia Europeană nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat că nu are mandat pentru o decizie care trebuie luată doar de către Consiliul European, a anunţat pe 9 decembrie premierul Victor Ponta, după încheierea negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, pe marginea bugetului de stat pe 2015.
Ponta a precizat că a avut deja o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, pentru ca România să solicite în următorul Consiliu European, din această lună, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzătoare a deficitului bugetar, şi a arătat că, dacă avizul nu va putea fi obţinut la această reuniune, atunci va discuta şi cu viitorul preşedinte, Klaus Iohannis.
"Cei 0,3% din PIB în plus la deficit pentru cheltuieli militare, pe care noi l-am solicitat la Ecofin (reuniunea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană - n.r.) şi care a fost agreat de principiu nu este inclus. Reprezentantul Comisiei Europene nu a avut mandat în acest sens. Am avut o discuţie cu preşedintele în funcţie, domnul Băsescu, voi avea o discuţie şi cu preşedintele ales, domnul Iohannis, pentru că decizia de a acorda României această derogare pentru cheltuieli militare de 0,3% din PIB se poate lua doar în Consiliul European. Fie la Consiliul de acum, din 17-18, ori la consiliile următoare, România va reveni cu această solicitare", a spus Ponta, amintind de obligaţiile asumate de România în calitate de stat membru NATO.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro