BCR a ajuns la 9 luni la un profit de 203,6 milioane de euro, reducând drastic costurile de risc
Banca Comercială Română (BCR) a realizat în primele nouă luni un profit net de 904,3 milioane lei (203,6 mil. euro), de la o pierdere de 2,42 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii masive a costurilor cu provizioanele, care s-au plasat la 55 milioane lei.
BCR a obţinut un profit operaţional de 1,2 miliarde lei (270,5 mil. euro), în scădere cu 23,5%, influenţat de veniturile operaţionale mai mici, aflate sub impactul unei contribuţii mai reduse din derularea creditelor neperformante şi costurilor mai ridicate, se arată într-un comunicat al băncii.
Activele grupului au scăzut la 60,02 miliarde lei (13,5 miliarde euro), de la 61,62 miliarde lei la sfârşitul anului trecut, menţinându-se pe primul loc în sistemul bancar românesc în funcţie de acest indicator.
Costurile cu creditele neperformante s-au ajustat la 55,1 milioane lei (12,4 mil. euro), faţă de 4,05 miliarde lei (910,8 mil. euro) în primele trei trimestre ale anului trecut, datorită procesului de curăţare a bilanţului.
"Costurile de risc substanţial mai mici au fost generate în principal de o calitate mai ridicată a portofoliului de credite performante, de generarea mai mică de NPL-uri, precum şi mai puţine cazuri de neplată şi recuperări mai ridicate ca urmare a revizuirii extensive a portofoliului", se spune în comunicat.
Rata creditelor neperformante s-a plasat la 22,2%, în scădere de la 26,5%, în pofida reducerii generale a portofoliului de credite determinată de recuperări, vânzări de portofolii NPL şi scoateri în afara bilanţului. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a situat la 79,1%.
Soldul creditelor BCR s-a redus la 32,21 miliarde lei, de la 32,56 miliarde lei la finele anului trecut.
Volumul de credite noi garantate pentru segmentul de retail a crescut cu 17% anual, dintre care creditele Prima Casă au consemnat un avans anual de 48%, iar volumul de credite de nevoi personale a crescut cu 11%.
Pe segmentul corporate, portofoliul de împrumuturi nou acordate s-a ridicat la 2,2 miliarde lei de la începutul anului, în timp ce volumul total al creditelor din bilanţ a rămas stabil, susţinut de o creştere de 1,7% pe segmentul de întreprinderi mici şi mijlocii.
"Volumul de credite noi aprobate este din ce în ce mai ridicat, susţinut de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai bună, în special pe segmentele de descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de aprovizionare", se arată în comunicat.
Depozitele atrase de la clienţi au fost în uşoară scădere, cu 0,5%, la 39,73 miliarde lei (8,99 miliarde euro), evoluţia pozitivă a depozitelor retail fiind compensată de o scădere sezonieră a depozitelor corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind totodată de surse de finanţare diversificate, inclusiv compania mamă.
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 15,5%, la 1,5 miliarde lei (339,3 milioane euro), de la 1,78 miliarde lei (400,8 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut, pe fondul curăţării aceelerate a portofoliului de credite cu probleme şi a unui mediu dominat de rate mai mici ale dobânzii.
Veniturile nete din comisioane s-au redus cu 1,6%, la 531,6 milioane lei (119,7 milioane euro), pe seama comisioanelor mai mici din administrarea creditelor şi conturilor curente, dar susţinute de veniturile generate de activitatea BCR Pensii.
Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 17,5%, la 232,1 milioane lei (52,3 milioane euro), datorită activităţii mai reduse de tranzacţionare.
Venitul operaţional a scăzut cu 12,1%, la 2,3 miliarde lei (519,6 milioane euro), în special datorită veniturilor nete din dobânzi mai reduse, împreună cu un rezultat din tranzacţionare mai scăzut.
Cheltuielile administrative ale grupului financiar au ajuns la 1,1 miliarde lei (249,1 milioane euro), mai ridicate cu 4,9%.
"Realizarea ţintelor privind costurile, stabilite în 2012 în planul de redresare şi susţinuta de concentrarea continuă asupra îmbunătăţirilor productivităţii, este de aşteptat să se traducă în investiţii semnificative în infrastructura IT a băncii. Conform strategiei stabilite în 2012 privind redresarea şi îmbunăţirea productivităţii băncii continuă investiţiile masive în infrastructura IT a băncii, ceea ce a generat creşterea cheltuielilor administrative generale în primele 9 luni", se precizează în comunicat.
Raportul cost-venit a avansat la 47,9%, de la 40,1% în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Raportul de solvabilitate conform standardelor locale (doar banca) se situa în august la 19,8%, peste cerinţele obligatorii ale BNR, de minim 10%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro