BNR a aprobat în final tranzacţia EximBank - Banca Românească, dar decizia finală trebuie să vină acum de la noul ministru de finanţe. Pe când era în opoziţie, Florin Cîţu şi-a exprimat îndoiala în privinţa sensului acestei tranzacţii: De ce are nevoie EximBank de retail, când statul deţine deja CEC Bank, care are retail?
Banca Naţională a României a aprobat tranzacţia prin care EximBank, o bancă deţinută de stat, achiziţionează Banca Românească, deţinută de National Bank of Greece, unul dintre cele mai mari grupuri financiare elene, dar care a pierdut mult sânge în criza grecească, iar acum este nevoită să îşi vândă băncile deţinute în străinătate.
Decizia BNR a fost luată vineri în şedinţa Consiliului de Administraţie, conform unor surse de pe piaţa bancară. Din acest moment, mingea este în curtea noului ministru de finanţe Florin Cîţu, având în vedere că acţionarul EximBank este Ministerul de Finanţe. Pe când era în opoziţie, Florin Cîţu şi-a exprimat îndoiala în privinţa sensului acestei tranzacţii: De ce are nevoie EximBank de retail, când statul deţine CEC Bank, care are retail?
Conform surselor bancare, Traian Halalai, CEO EximBank a trimis către Florin Cîţu toată documentaţia privind această tranzacţie. Cei doi au fost colegi la ING Bank.
Decizia EximBank de a achiziţiona Banca Românească a fost luată acum mai bine de un an de către guvernul PSD şi fostul ministru de finanţe Eugen Teodorovici.
Dacă tranzacţia va fi aprobată, EximBank ar avea o cotă de piaţă de 3% şi ar intra în top10 sistem bancar românesc.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro