BREAKING: Banca Centrală Europeană reduce dobânda pentru prima oară în ultimii cinci ani
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în aproape cinci ani, acţionând mai rapid decât omologii săi din SUA şi Marea Britanie în ceea ce priveşte scăderea costurilor de împrumut după cea mai mare creştere a preţurilor din ultimii ani, scrie Financial Times.
BCE a redus dobânda de referinţă pentru depozite cu un sfert de punct procentual, până la 3,75%. Euro s-a menţinut stabil, crescând cu 0,1%, la 1,0865 dolari, după anunţul privind rata.
Randamentele Bund germane pe doi ani, sensibile la rata dobânzii - un indicator de referinţă pentru zona euro - au crescut uşor până la 3%, cu 0,03 puncte procentuale mai mult în cursul zilei.
Traderii de pe pieţele swap au continuat să coteze probabilitatea unei a doua reduceri până în septembrie la aproximativ 70%. Banca a declarat că va continua să adopte o „abordare în funcţie de date şi de fiecare şedinţă în parte” în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, va explica decizia în cadrul unei conferinţe de presă care va avea loc mai târziu. Lagarde a declarat luna trecută că este „foarte încrezătoare” că inflaţia din zona euro este sub control, după ce aceasta a încetinit de la un vârf de peste 10% în 2022 până la o distanţă foarte mică de ţinta de 2%.
Cu toate acestea, datele publicate săptămâna trecută au arătat că inflaţia a accelerat pentru prima dată în acest an la 2,6% în luna mai.
Cifrele au determinat BCE să îşi majoreze uşor previziunile privind inflaţia pentru acest an şi anul viitor. Aceasta a declarat că inflaţia va fi în medie de 2,5% în acest an, 2,2% anul viitor şi 1,9% în 2026.
Măsura de joi a fost luată la o zi după o reducere similară a ratei dobânzii de către Banca Canadei şi urmează deciziilor anterioare de relaxare a politicii monetare luate în acest an de băncile centrale din Brazilia, Mexic, Chile, Elveţia şi Suedia.
În schimb, se aşteaptă ca Rezerva Federală a SUA să menţină săptămâna viitoare ratele la un nivel maxim al ultimilor 23 de ani, între 5,25 şi 5,5%, după ce presiunile asupra preţurilor în cea mai mare economie a lumii s-au dovedit mai încăpăţânate decât se aştepta.
De asemenea, se consideră că este puţin probabil ca Banca Angliei să reducă dobânda sa bancară de la nivelul maxim al ultimilor 16 ani, de 5,25%, în cadrul reuniunii din 20 iunie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană