Cântăreaţa de fado Ana Moura va concerta, pe 28 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti

Autor: Dorina Călin Postat la 25 octombrie 2014 101 afişări

Cântăreaţa de fado Ana Moura va susţine un concert, pe 28 decembrie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti, unde românii vor putea asculta atât piesele de pe cel mai recent album al său, "Desfado", cu care a făcut înconjurul lumii, dar şi muzică tradiţională de Crăciun din Portugalia.

Cântăreaţa portugheză Ana Moura a concertat pentru prima dată în România în octombrie 2013, la Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca.

"Unul dintre cele mai mari privilegii ale carierei mele este acela de a călători în întreaga lume şi de a mă bucura de ceea ce are mai bun de oferit fiecare popor. Am trăit momente extraordinare în multe locuri, însă nu pot uita turneul pe care l-am susţinut în România anul trecut. Am avut trei concerte în săli de spectacole deosebite, alături de un public remarcabil. Aşadar, întoarcerea mea la Bucureşti este o onoare şi o mare bucurie pentru mine, cu atât mai mult cu cât concertul pe care îl voi susţine la finalul lunii decembrie va fi unul dedicat Crăciunului, o sărbătoare cu o încărcătură emoţională puternică. Vă aştept cu drag!", a declarat Ana Moura, potrivit unui comunicat.

Ana Moura, cea mai iubită cântăreaţă de fado a Portugaliei, este cea mai tânără artistă a genului care a fost nominalizată vreodată la premiul olandez muzical Edison, iar pasiunea intensă a acesteia pentru acest fado a propulsat-o direct în topuri. Pe parcursul carierei sale, artista a fost premiată cu două distincţii Amalia Rodriguez, în anul 2008, la categoria "cea mai bună interpretă", iar în acest an pentru "Desfado" - cel mai bun album.

Printre piesele cele mai cunoscute ale artistei se numără "Até ao Verão", "O Fado da Procura" şi "Leva-me aos Fados".

Născută în oraşul Santarem din Portugalia, în anul 1979, Ana a crescut într-o familie de cântăreţi care a încurajat-o să urmeze o carieră muzicală. La 6 ani a cântat primul ei cântec fado, "Cavalo Ruco", însă acest gen de muzică a fost lăsat deoparte în adolescenţă, când artista a devenit interesată de alte stiluri mult mai apropiate de preferinţele prietenilor din liceu. La vârsta de 14 ani, Ana s-a mutat la Carcavelos şi s-a înscris la Academia dos Amadores de Musica pentru a-şi termina liceul. Aici ea şi-a format prima trupă, împreună cu câţiva colegi de la şcoală şi, deşi cântau alte genuri, vocea artistei avea un ton natural de fado, reuşind să introducă în repertoriul lor şi câte o piesă de acest gen.

Experienţa sa cu cover band-ul Sexto Sentido a dus la realizarea unui album pop/ rock cu muzicianul Luis Oliveira, însă acesta nu a fost niciodată terminat. Apoi destinul a intervenit şi Ana Moura a fost descoperită de un chitarist, Antonio Parreira, care a fost impresionat de ea şi a prezentat-o mai multor case de fado. Printre acestea se numără şi Senhor Vinho, al cărei coproprietar era Maria da Fe, cea care a lansat cariera Anei Moura în acest gen muzical.

Producătorul muzical specializat în fado Jorge Fernando a contribuit la realizarea primelor două albume ale Anei, "Guarda-me a vida na Mao" (2003) şi "Aconteceu" (2004). Reacţia publicului şi a criticilor faţă de albumul "Guarda-me a Vida na Mao" a fost unanim entuziastă, iar Ana Moura a devenit imediat una dintre cele mai căutate artiste, atât în Portugalia, cât şi în străinătate, unde cea mai importanta prestaţie a fost cea de la prestigioasa sală de concerte Carnegie Hall din New York, în 2005.

Vocea inconfundabilă a cântăreţei a fost remarcată şi de artişti de talie internaţională. Cei de la The Rolling Stones erau în căutarea unei voci de fado pentru un proiect special, iar când au ascultat-o pe Ana Moura a fost "dragoste la prima audiţie". Artista a colaborat cu ei la melodiile "Brown Sugar" şi "No Expectation". De asemenea, în luna august a acestui an, a fost invitată de Buena Vista Social Club să li se alăture în cadrul ultimului lor turneu, pentru concertele din Portugalia.

Succesul cântăreţei a venit odată cu lansarea albumului "Para Alem da Saudade" (2005), care a stat 70 de săptămâni în topuri şi a câştigat premiul "Amalia Rodrigues". Cu cel de al patrulea album, "Leva-me aos Fados" (2009), artista l-a cucerit şi pe Prince. După un zbor special la Paris pentru a asista la unul dintre concertele Anei, Prince a invitat-o să cânte alături de el la festivalul Super Bock Super Rock. Împreună au interpretat o versiune portugheză a cântecului "Walk in Sand" şi tradiţionalul fado "Vou Dar de Beber a Dor".

Fado este cea mai celebră muzică a Portugaliei, care exprimă o serie de emoţii - singurătate, melancolie, dor. "Fado" (din latină "fatum") este tradus în mod obişnuit ca "destin" sau "soartă".

Biletele pentru concertul pe care Ana Moura îl va susţine în Capitală pot fi achiziţionate online, de pe www.eventim.ro, şi din reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărtureşti). Preţul biletelor este cuprins între 80 de lei şi 300 lei.

Evenimentul este organizat de agenţia Showtime Events.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANA MOURA,
CONCERT,
MUZICĂ
/actualitate/cantareata-de-fado-ana-moura-va-concerta-pe-28-decembrie-la-sala-palatului-din-bucuresti-13458983
13458983
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.