Care este prima ţară din Europa ce va fi complet electrică. 96% din maşinile noi vândute sunt electrice
Norvegia, care se mândreşte cu rezerve vaste de petrol şi gaze, este recunoscută de mult timp ca lider mondial în domeniul transportului durabil.
Vânzările de vehicule electrice din această ţară au crescut de la mai puţin de 1% din totalul vânzărilor de automobile în 2010 la un procent uriaş de 88,9% anul trecut. „Aceasta este noua normalitate”, a declarat ministrul adjunct al transporturilor din Norvegia, Cecilie Knibe Kroglund, pentru CNBC.
Norvegia este pe cale să devină prima ţară din lume care va elimina efectiv maşinile pe benzină şi diesel de pe piaţa sa de automobile noi.
Conform datelor publicate de Administraţia drumurilor publice norvegiene, responsabilă de reţeaua naţională de drumuri a ţării, vehiculele electrice au reprezentat peste 96% din maşinile noi vândute în primele câteva săptămâni ale acestui an.
Astfel, Norvegia se află la un pas de a deveni complet electrică - realizând un obiectiv neobligatoriu care a fost stabilit iniţial de legislatori în 2017.
Christina Bu, secretar general al Asociaţiei norvegiene EV (NEVA), care reprezintă proprietarii de maşini electrice din ţară, se aşteaptă ca Norvegia să atingă acest obiectiv. De fapt, Bu a declarat că sunt în curs de desfăşurare planuri pentru a organiza o petrecere pentru a sărbători ceea ce ea a spus că ar fi o etapă istorică.
„Am invitat deja o mulţime de politicieni şi diferite părţi interesate la o petrecere pe 13 februarie, deoarece, nu ştim exact până la sfârşitul anului, dar toată lumea spune că vom termina undeva între 95% şi 100% în acest an”, a declarat Bu pentru CNBC prin apel video.
„Deci, în vremuri ca aceasta, cu [preşedintele Donald] Trump care retrage SUA din acordul privind clima şi toate celelalte, cred că trebuie să sărbătorim realizările pe care le avem", a adăugat acesta.
Ministrul adjunct al transporturilor din Norvegia, Cecilie Knibe Kroglund, a declarat că politicile coerente şi pe termen lung concepute pentru a sprijini adoptarea vehiculelor electrice - mai degrabă decât impunerea de măsuri de interzicere a utilizării vehiculelor cu motor cu combustie internă - au fost esenţiale pentru tranziţia ţării.
Comparativ, Uniunea Europeană a adoptat o legislaţie care interzice efectiv vânzările de maşini noi care emit carbon începând cu 2035, în timp ce Regatul Unit a declarat că va interzice vânzarea de maşini noi propulsate exclusiv de motoare cu combustie internă până în 2030.
Urmărește Business Magazin
![](https://cnt.m.ro/c.gif?id=22668710&pid=341)
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro