Care sunt ţările pe care pandemia de COVID-19 le DISTRUGE FINANCIAR. Economiile din aceste ţări vor fi la pământ, cu scăderi şi de 7% ale PIB-ului

Autor: Andra Stroe Postat la 01 aprilie 2020 844 afişări

Care sunt ţările pe care pandemia de COVID-19 le DISTRUGE FINANCIAR. Economiile din aceste ţări vor fi la pământ, cu scăderi şi de 7% ale PIB-ului

Nicio economie nu va fi scutită de impactul coronavirusului - chiar şi ţările cu puţine cazuri vor suferi de colapsul din întreaga lume. Impactul depinde mai întâi de amploarea focarului la nivel local şi de pieţele-cheie de export şi import. Succesul sau eşecul eforturilor guvernelor şi băncilor centrale contează, deoarece acestea pot determina ritmul de recuperare ulterior. Economiştii JP Morgan publică săptămânal prognoze pentru economii din întreaga lume. Aceştia au redus perspectivele de creştere în 2020. Ce naţiuni vor fi însă cel mai puternic afectate?

Mexic
Potrivit celor de la The Telegraph, deşi la începutul anului analiştii se aşteptau la o creştere de 1,5% a PIB-ului Mexicului, acum acesta se confruntă cu o scădere de 7% - cea mai gravă dintre previziunile JP Morgan, însemnând o ajustare de 8,5% a estimărilor iniţiale. În parte, motivele sunt geografice: Mexicul depinde mult de SUA. Acum, cea mai mare economie a lumii e epicentrul pandemiei de coronavirus, cu o rată a şomajului în creştere, distrugând comerţul şi turismul transfrontalier. Chiar şi Statele Unite preconizează o scădere de 5,3% a PIB-ului, ceea ce ar transforma economia americană în a patra cea mai afectată din listă.

Africa de Sud
Africa de Sud e posibil să se confrunte, la rândul său, cu o scădere de 7% a PIB-ului.

Totuşi, la începutul anului estimările nu vizau o creştere foarte mare în 2020 – doar 0,7% – aşa că nu ar fi o prăbuşire atât de puternică. Aproximativ jumătate din economia Africii de Sud este închisă. Dar statul se confruntă şi cu o recuperare dură. Finanţele naţionale slabe au determinat agenţia de rating Moody să catalogheze săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel economia Africii de Sud, îngreunând obţinerea unui eventual împrumut pe care guvernul l-ar fi putut face pentru a lupta împotriva crizei. Economiştii de la Citi se aşteaptă la un deficit bugetar cuprins între 10 şi 12% din PIB în acest an, o povară grea pentru o ţară cu probleme.

Noua Zeelandă
Noua Zeelandă a început anul cu o estimare de creştere a PIB-ului într-un ritm sănătos – 2,4%, aşa că răspândirea coronavirusului a şters imediat aceste perspective. Adăugând la asta şi o recesiune de 4,8%, rezultă o scădere de 7,2%, a treia cea mai mare din listă. Impactul a fost similar cu cel din Australia, care se pare că îşi va întrerupe lanţul de 28 de ani fără recesiune, devenind a cincea cea mai afectată naţiune din listă. Ambele economii au fost alimentate în mare parte de creşterea exporturilor în ultimii ani, alimentele din Noua Zeelandă fiind foarte apreciate în întreaga lume, în timp ce industria minieră australiană a fost un furnizor cheie al Chinei – deci ambele vor fi afectate de reducerea cererii din Asia.

Thailanda
Trecând peste cele două state amintite doar, care ocupă poziţiile 4 şi 5 (SUA şi Australia), următoarea cea mai afectată economie este Thailanda. Creşterea proiectată, de 2,8%, a devenit o contracţie de 3,3% – o scădere de 6,1 puncte procentuale aşadar. Proximitatea Thailandei faţă de China şi popularitatea sa ca destinaţie turistică o fac deosebit de vulnerabilă în urma blocării călătoriilor globale. Aproape 40 de milioane de turişti vizitează Thailanda în fiecare an – dublu faţă de numărul celor care călătoreau în urmă cu un deceniu, subliniind puterea turismului în stimularea economiei. Limitele şi restricţiile internaţionale de călătorie pot fi printre ultimele măsuri ridicate după pandemie, iar călătorii vor fi în continuare reticenţi în legătură cu efectuarea zborurilor lungi sau cu vizitarea unor ţări îndepărtate atât de curând după un focar.

Spania
Spania şi Italia sunt ambele vizate în acest an de o recesiune  aproape identică, de 4%, dar în Spania impactul va fi mai mare, deoarece se preconiza că în 2020 va înregistra cea mai puternică creştere. Ambele au fost devastate de pandemia de COVID-19. Blocajele îndelungate reduc producţia în cele două economii bazate în mare parte pe servicii, în timp ce turismul, pe care se bazau puternic, de asemenea, a avut la fel de mult de suferit. Lipsa de ajutor oferită de alte economii din zona euro ar putea prelungi şi agonia dacă criza cauzată de coronavirus.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economii,
crestere,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.