Câte judeţe din România nu au niciun aparat de testare pentru coronavirus? Probele de la pacienţi sunt trimise dintr-un judeţ în altul pentru că nu există aparate de testare
Lipsa aparatelor de testare din fiecare spital judeţean îngreunează capacitatea României de testare a pacienţilor şi a medicilor pentru a depista infectarea cu noul coronavirus, iar probele sunt trimise dintr-un judeţ în altul.
Astfel, cea mai recentă informare a autorităţilor arată incapacitatea Spitalului Judeţean din Satu Mare de exemplu de a testa pacienţii proprii.
„Bărbat, 74 de ani, jud. Satu Mare. În data de 27.03.2020 s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost testate la Spitalul Clinic Municipal Oradea.
Rezultatul testării din data de 28.03.2020 a fost pozitiv. Data deces: 29.03.2020 - Spital Boli Infecţioase Satu Mare”, potrivit unui comunicat al autorităţilor în legătură cu ultimul deces înregistrat în România până la data transmiterii acestei ştiri.
Ce arată informarea autorităţilor este că proba recoltată în 27 martie, adică vineri, de la pacientul din Spitalul Judeţean Satu Mare, nu a fost prelucrată în spitalul judeţean acolo unde era internat pacientul. Proba a ajuns la Spitalul Municipal Oradea, la 130 de km de Satu Mare, iar rezultatul pozitiv a ajuns cu o zi întârziere, sâmbătă.
Un alt caz arată cum unei paciente de 75 de ani din Hunedoara, de la Spitalul Municipal, i s-au recoltat probe biologice pentru testarea pentru coronavirus în 24 martie, care au fost testate la Spitalul de boli infectioase din Timişoara. Rezultatul a venit cinci zile mai târziu, în 29 martie, fiind pozitiv. În acest caz, decesul pacientei a fost în 26 martie, chiar înainte ca probele să fie prelucrate şi transmise spitalului municipal Hunedoara.
Vasile Potecă, prefectul judeţului Hunedoara, spune că nu are niciun aparat pentru testare în judeţ, probele recoltate de la pacienţi fiind trimise către laboratoarele din Timişoara şi Cluj.
„Aparate de testare zero, iar dacă nu ai aparate de testare nu ai nici teste. Recoltările sunt trimise spre laboratoarele de la Timişoara şi de la Cluj, până acum cu ei am lucrat. Rezultatele au mai venit şi după opt zile, dar acum s-a scurtat timpul de aşteptare, cred că după ce s-a organizat ministerul Sănătăţii. Acum vin şi după 3-4 zile”, a spus pentru ZF Vasilică Potecă, prefect al judeţului Hunedoara.
În acest context, cum poţi să testezi personal medical şi pacienţi, o soluţie pentru a preveni răspândirea coronavirusului la cadrele medicale, aşa cum Ziarul Financiar a scris, când din spitalele judeţene lipsesc chiar echipamentele de testare?
Ministerul Sănătăţii nu a transmis până la momentul transmiterii ştirii un răspuns la solicitarea ZF privind numărul de spitale unde sunt echipamente de testare.
În România sunt 368 de spitale de stat în total, unităţi judeţene şi municipale, în oraşe, potrivit datelor publice de la INS, aferente anului 2018.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro