Ceausescu, bancherul lumii
In decembrie '89, Romania era intr-o situatie paradoxala. Pe de-o parte, populatia rabda de foame - pe de alta parte, Republica Socialista Romania avea in conturi doua miliarde de dolari cash (bani care vor disparea in anii '90). Mai mult, in afara de acesti bani, Romania avea investitii si datorii de recuperat in valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari. Si, ca paradoxul sa fie total, Romania nu mai avea datorii externe. Un reportaj PRO TV din seria "Romania, te iubesc!"
"Ai nostri nu mananca masline". Opt ani de foame, pentru plata datoriei externe. Povestea incepe in anii '70, cand statul roman se imprumuta masiv pentru industrializarea fortata a tarii dar si pentru investitii externe megalomanice. Dorinta lui Ceausescu era ca Romania sa devina o putere politica si economica importanta, iar el - un lider mondial.
La inceput, totul parea sa mearga bine, dar in urma unor tranzactii speculative cu grau si petrol, tara intra in blocaj financiar si incetare de plati. In septembrie 1981, Romania lui Ceausescu atingea varful datoriei externe: 10,17 miliarde de dolari. Stefan Andrei, vice-prim ministru cu probleme de comert exterior la acea vreme, isi aminteste foarte clar momentul. Statul comunist nu mai avea bani nici pentru cele mai elementare plati. "Atunci ne gaseam in situatia in care si pilotii primeau bani in servieta, ca sa plateasca aterizarea si decolarea de pe aeroporturile straine", spune fostul ministru.
Cititi mai multe pe www.gandul.ro
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro