Cel mai mare creditor din Danemarca a fost folosit drept „maşină de spălat” bani în Estonia, pentru 8,3 miliarde de dolari

Autor: Alex Ciutacu Postat la 04 iulie 2018 178 afişări

Cel mai mare creditor din Danemarca a fost folosit drept „maşină de spălat” bani în Estonia, pentru 8,3 miliarde de dolari

Operaţiunile din Estonia ale gigantului Danske Bank au fost utilizate pentru spălări de bani în valoare de 8,3 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de estimările anterioare, spune Bill Browder, managerul de fond de investiţii care conduce o campanie globală împotriva Kremlinului pentru abuzuri, potrivit Bloomberg.

Dezvăluirile lui Browder cresc exponenţial presiunea pusă de opinia publică asupra celui mai mare creditor danez, care a fost cercetat de legiuitori în luna mai pentru că nu a reuşit să monitorizeze fraudele, însă nu a fost urmărit penal.

Presiunea creşte în regiune asupra segmentului bancar, încât greşelile Danske în Estonia vin după ce bancherul central al Letoniei a fost acuzat de luare de mită şi după ce Statele Unite a avertizat cu privire la spălările de bani din Estonia. La un loc, toate acestea subliniază riscurile bankingului în statele baltice şi cer supravegherea mai atentă a banilor ruseşti care curg prin ţară.

„Nu este clar ce consecinţe ar putea fi încât volumul în acest caz este mai mare decât ne-am fi putut imagina vreodată”, spune Christian Thatje, dealer de obligaţiuni în cadrul Sydbank. „Acest caz aduce multă nesiguranţă iar investitorilor nu le place asta”.

Miercuri la ora 18.00, acţiunile Danske Bank pe bursa de la Copenhaga se tranzacţionau la 30,86 dolari, în scădere de la începutul zilei cu 2%, la o capitalizare de piaţă de 27,3 miliarde de dolari.

„Este prea devreme să tragem concluzii cu privire la mărimea potenţialelor spălări de bani din Estonia”, spune Anders Meinert Jorgensen, executiv în cadrul grupului Danske. Insituţia financiară va lansa descoperirile unei investigaţii interne în luna septembrie, cu privire la spălările de bani.

Nu se ştie încă cine este exact în spatele tranzacţiilor, dar investigaţiile asupra incidentelor anterioare au arătat că banii au venit din Rusia, Republica Moldova şi Azerbaijan prin spălătoria daneză.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
danemarca,
bani,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.