Coreea de Nord se înarmează mai repede ca niciodată. Americanii îl trimit pe secretarul de stat, Mike Pompeo, pentru a continua discuţiile de denuclearizare
Coreea de Nord finalizează expansiunea unei fabrici de producţie rachete, potrivit surselor citate de publicaţia The Telegraph.
Fabrica produce rachete şi are capacităţi de a produce şi rachete nucleare. Se crede că acestea sunt sistemele de ultimă generaţie ale regimului nord-coreean, care au capacitatea de a ajunge chiar şi până la continentul american.
Potrivit Wall Street Journal, noile imagini analizate de Institutul Middlebury pentru Studii Internaţionale din Monterey, California, arată că statul nord-coreean a finalizat construcţia exterioară a Institutului pentru Materiale Chimice din Hamhung, luna trecută, când Kim Jong-un se întâlnea cu preşedintele Donald Trump în Singapore şi promitea denuclearizarea peninsulei şi relaxarea ambiţiilor militare.
Coreea de Nord îşi îmbunătăţeşte centrul de cercetare nucleară într-un ritm rapid, arată analiza celor mai recente imagini surprinse de sateliţii de supraveghere, în ciuda angajamentului de a denucleariza peninsula Coreea, asumat de liderul Kim Jong-un într-un summit cu Statele Unite de luna aceasta, scria săptămâna trecută Wall Street Journal.
Analiza site-ului 38 North, un website care se concentrează pe activitatea din Coreea de Nord, gestionat de Stimson Center din Washington, a descoperit că Phenianul a modificat sistemul de răcire al reactorului de producţie de plutoniu şi a construit o nouă clădire lângă turnul de răcire.
O nouă clădire poate fi observată şi lângă un alt reactor al sitului nuclear, se arată în raport.
Imaginile din satelit, surprinse în ziua de 21 iunie, la nouă zile după summitul din Singapore, unde preşedintele Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au stabilit că vor denucleariza urgent peninsula Coreea. Nord-coreeni nu arată însă niciun efort în această direcţie, ci din contră, ei dezvoltă facilităţile nucleare la un ritm fără precedent.
La scurt timp după ce a dat mâna cu Kim pe 12 iunie, Trump a spus că liderul nord-coreean se va întoarce acasă pentru a dezasambla programul nuclear al ţării. „De fapt, când aterizează – în scurt timp – cred că va începe procesul imediat”, a declarat Trump în faţa reporterilor.
În data de 21 iunie, la o întâlnire de cabinet, acesta a spus că cele două părţi au ajuns la un acord de a „începe imediat denuclearizarea totală a Coreei de Nord
Trump spune că procesul ar putea dura mai mulţi ani, dar într-o postare pe platforma socială Twitter din data de 13 iunie, Trump scrie că „Nu mai există un pericol nuclear din partea Coreei de Nord”.
Cu toate acestea, Trump a decis să îl trimită pe Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA în Coreea de Nord pentru a discuta iar planul de denuclearizare, în contextul dubiilor cu privire la intenţiile Coreei de Nord.
În anunţul cu privire la călătoria lui Pompeo, Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, a spus că Statele unite a „continuat să facă progrese” în discuţiile cu Coreea de Nord.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro