Cel mai mare jucător din industria cripto se împiedică în Europa: Tot mai multe ţări închid uşile pentru Binance, tranzacţiile au început să scadă, iar autorităţile deschid anchetă după anchetă

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 04 iulie 2023 1552 afişări

Cel mai mare jucător din industria cripto se împiedică în Europa: Tot mai multe ţări închid uşile pentru Binance, tranzacţiile au început să scadă, iar autorităţile deschid anchetă după anchetă

Binance, cel mai mare jucător din industria cripto a deschis anul trecut un sediu regional la Paris, în speranţa de a-şi extinde afacerile în Europa. Lucrurile nu au mers conform planurilor companiei, scrie The Wall Street Journal.

Ţările de Jos şi Belgia şi-au închis porţile pentru bursa cripto. Germania, cea mai mare economie din Europa, nu i-a acordat încă o licenţă de funcţionare. Iar procurorii francezi au percheziţionat recent biroul bursei ca parte a unei anchete privind controalele de spălare a banilor.

Ponderea Binance în tranzacţiile cu cripto-monede denominate în euro a scăzut la aproximativ 15%, de la peste 30% în ianuarie, potrivit firmei de cercetare Kaiko.

Autorităţile de reglementare au schimbat strategia în acest an, fiind mai atente la operaţiunile burselor de criptomonede după prăbuşirea FTX.

Poziţia mai dură a autorităţilor de reglementare europene ameninţă să reducă şi mai mult amprenta Binance şi să o forţeze să se bazeze din ce în ce mai mult pe pieţele din Asia, Africa şi America Latină. Ţări precum Vietnam, Turcia, India şi Argentina atrag deja cel mai mare trafic de utilizatori la Binance, deşi Franţa, Germania şi Ţările de Jos se află în top 25, potrivit datelor din luna mai ale firmei de analiză SimilarWeb.

Aceste eşecuri se adaugă la problemele pe care Binance le are în SUA, unde se luptă cu un proces intentat de Comisia pentru valori mobiliare şi burse şi cu o anchetă penală în curs de desfăşurare din partea Departamentului de Justiţie.

Un purtător de cuvânt al Binance a declarat că societatea se concentrează pe îndeplinirea cerinţelor unei noi legislaţii a Uniunii Europene care va guverna companiile de active digitale din cele 27 de state membre şi care ar trebui să intre în vigoare anul viitor. Între timp, a spus el, „continuăm să lucrăm pentru a respecta în mod proactiv cerinţele”.

Firmele cripto sunt încântate de noua legislaţie a UE, denumită MiCA, deoarece va permite companiilor autorizate într-un stat membru să ofere servicii în toate statele membre. Dar există prevederi pentru ca ţările să interzică firmele cripto dacă autorităţile lor de reglementare consideră că există un risc pentru utilizatorii lor, a declarat Trenton Kennedy, purtător de cuvânt al Chainalysis.

În timp ce Binance rămâne de departe cea mai mare platformă cripto din lume, problemele sale încep să producă efecte. Cota de piaţă globală a Binance pentru tranzacţionarea spot a scăzut la 42% în iunie - a patra lună consecutivă de scăderi de la vârful de 57% din februarie, potrivit furnizorului de date CCData.

Bursa a declarat că sfârşitul tranzacţionării bitcoin cu comision zero a contribuit la această pierdere.

Fondată de Changpeng Zhao în 2017, Binance a crescut cu o viteză fulminantă, în timp ce majoritatea autorităţilor de reglementare din întreaga lume au rămas pe margine şi au urmărit evoluţia.

Când multe ţări au început să emită avertismente împotriva Binance, Zhao a promis că va obţine licenţe şi va îmbrăţişa reglementarea. În mai 2022, Binance a declarat Parisul drept primul său sediu regional, după ce a petrecut mai mult de un an şi jumătate pentru a obţine aprobarea de înregistrare în Franţa.

Cu toate acestea, trecutul tumultos al Binance continuă să  bântuie compania

Procurorii francezi investighează bursa pentru lipsa controalelor privind spălarea banilor şi pentru oferirea ilegală de servicii înainte ca Binance să primească înregistrarea, potrivit unei declaraţii a procuraturii din Paris. Anchetatorii au confiscate inlcusiv documente şi aparatură electronică în timpul percheziţiei.

Luna trecută, Autoritatea belgiană pentru servicii şi pieţe financiare a ordonat Binance să înceteze să mai ofere servicii în această ţară, afirmând că bursa a făcut acest lucru folosind companii din afara spaţiului economic european, ceea ce este interzis.

 Cu câteva zile înainte, Binance a declarat că părăseşte piaţa olandeză după ce nu a reuşit să obţină o înregistrare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.