Cel mai scump aliment din lume: doar un gram poate să coste câteva mii de dolari
Risotto-ul italian, paella spaniolă şi curry-ul indian au toate un ingredient comun: şofranul.
Oamenii cunosc şofranul datorită caracteristicilor precum aroma distinctă, culoarea luminoasă, dar şi preţul ridicat. Şofranul de calitate poate să coste nu mai puţin de 3.000 de dolari pentru doar jumătate de gram.
De ce costă un simplu condiment atât de mult? Reputaţia de cea mai scumpă mirodenie de lume îi este atribuită şofranului datorită procesului de creştere a acestuia: doar o mică parte din floarea de şofran, stigmatul (partea superioară a pistilului unei flori) este folosită pentru realizarea mirodeniei. Prin urmare, este nevoie de aproximativ 75.000 de flori de şofran pentru a realiza 0,5 g de mirodenie. Această parte a florii este extrem de delicată, prin urmare recoltarea şi uscarea acesteia sunt extrem de costisitoare, fiind realizate manual.
Planta este la fel de delicată. Creşte doar în anumite condiţii climatice şi înfloreşte doar într-o anumită săptămână a anului. Cele mai populare specii de şofran sunt cel indian, iranian şi spaniol.
Oamenii sunt dispuşi să plătească atât de mult pentru această mirodenie datorită beneficiilor asupra sănătăţii (poate îmbunătăţi starea unei persoane, să ajute chiar şi la reducerea greutăţii etc.), dar şi a gustului distinctiv, greu de descris.
Sursa: Reader's Digest
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro