Cele mai responsabile companii din România: MetLife - Life Changer
Motivaţie
Potrivit unui studiu citat de reprezentanţii Metropolitan Life, realizat la nivel internaţional în 2015 de către Standard & Poor's (S&P) şi Banca Mondială, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al ratei de alfabetizare financiară a populaţiei. Implementarea proiectului Life Changer a avut ca scop dezvoltarea abilităţilor necesare integrării pe piaţa muncii, precum şi crearea premiselor pentru o viaţă sigură şi independentă financiar şi promovarea incluziunii financiare a tinerei generaţii.
Descrierea proiectului
În contextul unei colaborări de peste 40 de ani, MetLife şi Junior Achievement au dezvoltat Life Changer (Schimbăm Vieţi), un program de responsabilitate socială care se adresează tinerei generaţii, în scopul facilitării incluziunii financiare. Programul a fost lansat la nivel european în 2014, în perioada 2017-2018 fiind dezvoltat în 15 ţări din Europa (Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania şi Turcia). În România, Life Changer a avut cinci ediţii, dedicate elevilor cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, din diferite localităţi.
Potrivit reprezentanţilor companiei, prin componenta sa informaţională Life Changer îşi propune totodată să informeze părinţii, să capete vizibilitate tot mai crescută în mediul educaţional şi să se adreseze inclusiv publicului larg.
În 2018, în plan local au fost investiţi 100.000 de dolari pentru dezvoltarea abilităţilor financiare necesare integrării pe piaţa muncii a tinerilor, pentru crearea premiselor educaţiei financiare necesare pentru viaţa de adult şi pentru conştientizarea importanţei educaţiei financiare şi a existenţei unor programe dedicate, la nivel local şi internaţional. În acest sens, a fost dezvoltat un set de activităţi nonformale, de tip learning by doing (învăţare prin practică), adaptate grupei de vârstă, menite să îi ajute pe elevi să dobândească ABC-ul financiar. În proiect s-au implicat 64 de consultanţi voluntari de la Metropolitan Life, care au efectuat 445 de ore de voluntariat pentru facilitarea inserţiei în domeniul financiar a tinerei generaţii. Investiţia realizată de MetLife Foundation de la implementarea proiectului în perioada 2014-2018 se ridică la 398.000 de dolari şi vizează implicarea a 307 voluntari şi 545 de profesori.
Rezultate
În 2018, 4.200 de elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, din 131 de şcoli şi licee, au beneficiat de oportunităţile oferite prin programul Life Changer. De asemenea, în finala naţională a competiţiei JA de antreprenoriat, zece echipe de liceeni au fost mentorate în cadrul incubatorului BizzFactory de către şase voluntari care au oferit 40 de ore consultanţă. Ca rezultat, o echipă de elevi a fost premiată pentru Best Financial Plan.
Pe parcursul celor cinci ediţii, 15.385 de elevi au beneficiat de activităţile dedicate din cadrul programului. Prin activităţi gratuite learning by doing, desfăşurate la clasă alături de profesori şi consultanţi voluntari, elevii şi-au însuşit baza educaţiei financiare, cu ajutorul unui set de materiale special dezvoltate pentru acest context.
Prime brute subscrise (2017)
280 mil. lei
Număr de angajaţi
160
Valoarea Investiţiei
398.000 dolari
Intervalul de implementare a proiectului
2014 – prezent
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro