CertAsig a lansat asigurarea pentru drone şi a asigurat prima dronă din România pentru daune de până la un milion de euro

Autor: Ioana Matei Postat la 16 iunie 2015 691 afişări

CertAsig a lansat asigurarea pentru drone şi a asigurat prima dronă din România pentru daune de până la un milion de euro

Compania de asigurari independenta CertAsig a anuntat lansarea primei asigurari pentru drone din Romania. Prima drona asigurata este de asemeni prima drona care a fost inregistrata oficial in Romania si este proprietatea unei companii care furnizeaza filmari si fotografii aeriene profesioniste. Drona este acum asigurata de CertAsig pentru daune potentiale de pana la 1.000.000 euro.

CertAsig activeaza exclusiv in piata B2B si are in portofoliu produse specializate de asigurari pentru companii din diverse domenii de activitate. Asigurarea pentru drone lansata azi este prima de felul acesta din Romania – o asigurare de aviatie customizata specific pentru drone comerciale. Prima drona asigurata apartine companiei 360Tourist.RO, o companie antreprenoriala din judetul Sibiu, care realizeaza servicii de panoramare aeriana sferica, filmare, fotografie, topografie si fotogrametrie 3D.

Asigurarea pentru drone de la CertAsig este adresata atat operatorilor de drone, cat si producatorilor, si acopera o serie de riscuri specifice : daune materiale partiale sau totale suferite de drone (Casco), raspunderi fata de terti (pentru potentiale daune cauzate de drone altor persoane, proprietati etc), raspunderea producatorului (include raspunderea fata de terti a producatorului dronei) si raspunderea detinatorilor de depozite (hangare).

Dronele, desi au in comun unele caracteristici aviatice, aduc insa si o serie de potentiale riscuri fara precedent.  “Utilizarea comerciala a dronelor (UAV – Unmanned Aerial Vehicles) este la inceput in Romania, iar cadrul legal pentru operarea lor este inca in dezvoltare. Reglementarile de zbor si procedurile operationale sunt in curs de elaborare de catre autoritati. Asigurarile UAV sunt foarte noi, chiar si international, asa ca suntem foarte mandri ca suntem primii care lanseaza acest produs in Romania. In crearea produsului nostru de asigurare pentru drone, am avut cooperarea Autoritatii Aeronautice Civile Romane, precum si suportul partenerilor nostri de reasigurare. In plus, CertAsig are in echipa experti de inalta calificare in asigurarile pentru diverse domenii de activitate; in acest caz, specialistul nostru in aviatie generala, Doru Obreja, a imbinat in mod fericit formatia si experienta sa aeronautica si cei aproape 20 de ani de activitate in asigurari aviatice. Rezultatul este acest produs de asigurare nou pentru Romania, care pune corect in balanta riscurile si costurile. Asigurarea ii permite companiei proprietare sa-si dezvolte afacerea in siguranta si respecta reglementarile oficiale din domeniu, dar ia in calcul si potentialele implicatii ale unor reglementari viitoare »,  a spus James Grindley, CEO CertAsig.

Prima drona asigurata in Romania, proprietatea companiei 360Tourist.RO, a fost de asemeni si prima drone inregistrata oficial in tara, in martie 2014. “Compania noastra este specializata in servicii de filmare si fotografiere aeriana de inalta calitate, precum si alte servicii profesionale ca panoramare aeriana sferica, topografie si fotogrametrie 3D  etc. Suntem o companie tanara si avem ambitii mari, dar si standarde ridicate. Punem mare pret pe siguranta si responsabilitate, de aceea am vrut sa ne asiguram dronele, asa cum am fost si primii care le-am inmatriculat oficial. Consider ca orice drona care vrea sa efectueze zboruri in intravilan ar trebui sa aiba macar o asigurare de raspundere civila. Nu a fost usor sa gasim un asigurator care sa inteleaga riscurile specifice activitatii noastre si nevoile noastre de business, dar CertAsig a reusit sa ne ofere aceasta polita de asigurare, chiar daca reglementarile in domeniul dronelor sunt inca in lucru », a spus Octavian Isaila, proprietar al companiei 360Tourist.RO.

Beneficiarul primei asigurari de drone detine 6 drone comerciale de diverse tipuri, de la 1.2 kg pana la 9.5 kg, care au fost “responsabile” pentru realizarea unor proiecte impresionante – cum ar fi prima transmisiune live cu drona a unei competitii sportive (TVR – Transylvania Horse Show, mai 2015), sau filmarile aeriene pentru campaniile de promovare turistica Sibiu in parteneriat cu Camera de Comert a judetului Sibiu si Consiliul Judetean Sibiu. Compania este in prezent in discutii avansate si cu alte companii private si institutii publice, in special in proiecte de promovare turistica.

Se estimeaza ca in Romania exista aproximativ 4000 de drone in prezent. Din acestea, aproximativ 60 de drone sunt inregistrate oficial, majoritatea fiind drone comerciale utilizate pentru filmare si fotografiere aeriana, pentru panoramare normala si sferica, fotogrametrie 3D, topografie, supravegherea culturilor pentru agricultura, verificarea campurilor de fotovoltaice prin termografie, operatuni search & rescue situatii de urgenta in  etc. Toate dronele comerciale trebuie sa fie inregistrate oficial la Autoritatea Aeronautica Civila Romana.

Legislatia cu privire la drone este inca in curs de elaborare, dar ar putea impune ca toate dronele comerciale sa fie inmatriculate oficial, iar zborurile de drone vor fi reglementate strict.

CertAsig este o companie de asigurări românească, al cărei acţionar majoritar este Royalton Capital Investors II, un fond privat de investiţii cu sediul în Luxemburg, prezent în România, Polonia, Slovacia, Turcia şi Cehia. CertAsig s-a dezvoltat dintr-o companie cu prime subscrise de doar 0.6 milioane euro în 2007, într-o companie de asigurări solidă, cu o prezenţă puternică în România, Bulgaria şi Turcia, ce a înregistrat în 2014 subscrieri totale de 13 milioane de euro.  

Urmărește Business Magazin

/actualitate/certasig-a-lansat-asigurarea-pentru-drone-si-a-asigurat-prima-drona-din-romania-pentru-daune-de-pana-la-un-milion-de-euro-14459514
14459514
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.