Chinezilor nu le mai sta nimic în cale: Ping An, cel mai mare asigurator din China, cere spargerea în bucăţi a celebrei bănci britanice HSBC, cel mal mai mare grup financiar al Europei

Autor: Ştefan Stan Postat la 30 aprilie 2022 317 afişări

Chinezilor nu le mai sta nimic în cale: Ping An, cel mai mare asigurator din China, cere spargerea în bucăţi a celebrei bănci britanice HSBC, cel mal mai mare grup financiar al Europei

 HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a se despărţi după ce cel mai mare acţionar al său, asigurătorul chinez Ping An, a cerut băncii să îşi despartă operaţiunile asiatice şi cele occidentale, punând capăt unei duble orientări care a rezistat mai mult de un secol, scrie FT. 

Ruptura cu Ping An, cel mai mare grup de asigurări din China, marchează o înrăutăţire a problemelor geopolitice ale HSBC, banca fiind din ce în ce mai ruptă între China şi Occident.

Ping An şi-a prezentat planul de despărţire de HSBC, care este condus de preşedintele Mark Tucker şi directorul general Noel Quinn, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

Ping An a argumentat că o afacere independentă în Asia, listată la Hong Kong, ar avea o profitabilitate mai mare, cerinţe de capital mai mici şi o autonomie mai mare pentru a lua decizii.

Un al doilea acţionar din top 10 a declarat pentru Financial Times că propunerea Ping An este o "idee destul de interesantă", adăugând: "Pentru HSBC, este o chestiune existenţială. Nu se află într-o structură sustenabilă. Nu ai crea această instituţie de la zero".

De asemenea, o divizare ar oferi acţionarilor mai multe opţiuni cu privire la ce părţi ale creditorului tentacular - care are 40 de milioane de clienţi, peste 200.000 de angajaţi şi operaţiuni în 64 de ţări - doresc să deţină, a declarat asigurătorul în privat băncii.

Ping An le-a spus directorilor că, în opinia sa, echilibrul dintre interesele chineze şi cele occidentale ale HSBC va deveni tot mai dificil în următorii ani, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile.

HSBC a fost criticată în China după ce a furnizat procurorilor americani informaţii care au dus la arestarea directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, în 2018. De asemenea, a fost vizată de politicieni din SUA şi Marea Britanie din cauza sprijinului acordat de directorii săi chinezi pentru controversata lege a securităţii naţionale din Hong Kong.

"HSBC se află în cea mai puţin sustenabilă poziţie dintre toate instituţiile financiare din lume în ceea ce priveşte conflictul dintre SUA şi China. Se află într-o poziţie în care toată lumea îi urăşte - Marea Britanie, Franţa, SUA, Hong Kong şi China. Nu văd o cale de ieşire din situaţia în care se află în prezent şi nu văd că tensiunea geopolitică se va îmbunătăţi", a declarat al doilea acţionar din top 10.

Ping An a fost dezamăgit şi de decizia Băncii Angliei de a forţa HSBC să îşi anuleze dividendele în faza iniţială a pandemiei. Asigurătorul este frustrat de faptul că, deşi majoritatea veniturilor băncii sunt realizate în Asia - în special în Hong Kong, unde a fost fondată în 1865 - creditorul este încă supravegheat de autorităţile de reglementare din Marea Britanie.

HSBC şi-a mutat sediul central la Londra atunci când a cumpărat Midland Bank în 1992. Pentru a respecta legislaţia britanică, operaţiunile sale britanice de consum sunt separate în mod oficial de restul grupului şi ar continua să funcţioneze în mod normal dacă operaţiunile sale globale ar fi divizate.

Ca un semn al amplorii nemulţumirilor, o persoană apropiată companiei de asigurări a declarat că aceasta a ameninţat că va vota împotriva a jumătate din rezoluţiile de la adunarea generală anuală a HSBC de vineri - inclusiv realegerea mai multor membri ai consiliului de administraţie şi propunerile de acordare a salariilor pentru 2021 - într-o demonstraţie publică de nemulţumire. Cu toate acestea, în cele din urmă, nu a existat niciun vot semnificativ al acţionarilor împotriva consiliului de administraţie în cadrul AGA.

Tucker a respins apelurile pentru o destrămare a băncii, spunând în cadrul AGA că este mulţumit de strategia şi performanţa grupului.

În 2015, HSBC a dezbătut dacă să îşi mute sediul central de la Londra la Hong Kong, înainte de a decide să rămână pe loc.

Ping An deţine 9,2% din HSBC, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune. Cele mai recente participaţii făcute publice arată că Ping An deţine 8 procente, imediat după BlackRock, cu 8,3 procente. Ping An a refuzat să comenteze.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
hsbc

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.