Cine a făcut bani din asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani: Miliardarii ascunşi care se îmbogăţesc din războaiele americanilor
Una dintre cele mai mari întrebări în primele zile de după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani rămâne cea legată de partea financiară, şi-anume cine a făcut bani din atacul cu drone al americanilor, şi cine face business din aşa-numitele drone MQ-9 Reaper.
Cât costă dronele Predator MQ-9 Reaper şi cine le face
Dronele Predator MQ-9 Reaper costă 16 milioane dolari, cântăresc 2,5 tone şi pot trage de la o distanţă de aproape 2.000 de km, în timp ce ar putea fi pilotate de la jumătate de lume distanţă – reprezintă una dintre cele mai importante arme din arsenalul SUA, potrivit Forbes.
Compania din spatele acestor drone se numeşte General Atomics şi este deţinută de doi fraţi octagenari.
Neal Blue, 84 ani, are o avere estimată la 4,1 miliarde dolari şi este preşedinte al General Atomics, în care deţine o participaţie de 80%. Fratele său, Linden, 83 ani, deţine o participaţie de 20% în General Atomics şi are o avere de 1 miliard de dolari.
Compania care a produs dronele utilizate în asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani are sediul în San Diego, California. General Atomics este cunoscută în special pentru producerea dronelor şi este unul dintre cei mai mari contractori privaţi ai guvernului Statelor Unite.
El a cumpărat General Atomics pentru 60 milioane dolari în 1986 de la Chevron, împreună cu fratele său Linden. Atunci, compania era implicată în energie nucleară.
Cum a ajuns guvernul SUA să cumpere dronele Predator
Cei doi fraţi au prezentat prima dată dronele Predator în urmă cu 25 de ani, când acestea au fost utilizate pentru supravegherea forţelor sârbe, în timpul administraţiei Clinton.
O dronă Predator a fost una dintre primele aeronave americane care au ajuns în Afghanistan după 11 septembrie 2001. De atunci, dronele Predator au fost utilizate în diverse misiuni din Irak, Pakistan, Somalia şi Yemen. Acum ele sunt echipate cu camere, sisteme de comunicaţii şi rachete Hellfire şi este utilizată atât pentru a supraveghea, cât şi pentru a urmări sau a ucide.
Preşedintele Barack Obama a autorizat peste 500 de atacuri cu drone, potrivit Biroului de Journalism de Investigaţie. Până acum, preşedintele Donald Trump a autorizat cel puţin 259 de astfel de atacuri, potrivit unei cercetări realizate de think tank-ul New America.
General Atomics a vândut sute de drone Predator către armata SUA şi către alte guverne ale lumii şi genereaz venituri de 2,1 miliarde dolari pe an din acest segment de business. Veniturile totale ale companiei se situează la circa 2,7 miliarde dolari anual.
Richard Whittle, autorul cărţii „Predator: The Secret Origins of Drone Revolution”, scrie că aceste drone sunt „cu siguranţă, cea mai importantă tehnologie militară nouă de la rachetele nucleare”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro