Cine a fost Ilie Vonica, cel mai bogat om din Sibiu şi antreprenorul cu cea mai mare afacere 100% românească din farma
Ilie Vonica, fondatorul distribuitorului de medicamente şi clinicilor Polisano şi al lanţului de farmacii Reţeta, era cel mai bogat om din Sibiu şi unul dintre cel mai influenţi oameni de afaceri din industria de medicamente.
Ilie Vonica a murit marţi la prânz după ce s-a aruncat de la balconul casei sale.
Ilie Vonica controla Polisano, o afacere de peste 400 de milioane de euro, la nivel de grup, fiind cea mai mare afacere din industria farmaceutică cu capital 100% autohton.
“Dezvoltarea unei afaceri in provincie, mai ales a uneia de dimensiunea grupului de firme Polisano, a fost o provocare cu atat mai mult cu cat am ales sa jucam cu cei mai mari competitori de pe piata in care activam, din provincie, de acasa. Nu poate fi comod pentru nimeni din provincie care doreste o extindere nationala, insa pe de alta parte acest lucru te obliga sa pastrezi un anumit trend care sa nu-ti dea voie sa devii un simplu competitor de provincie", spunea doctorul Ilie Vonica, fondatorul Polisano.
Compania a fost infiintata in anul 1993, iar intentia de dezvoltare la nivel national a aparut in momentul in care s-au pus bazele distributiei de medicamente, care astazi insumeaza, ca venituri, circa trei sferturi din businessul Polisano. "Existau in acel moment cativa jucatori cu acoperire nationala, pe piata de distributie farmaceutica si pentru a fi competitivi am inceput sa punem la punct strategia de extindere pe intreg teritoriul tarii", povestea anterior Ilie Vonica.
Ulterior, a demarat procesul de extinere nationala si pe segmentul de servicii medicale si retail farmaceutic.
In esenta, expansiunea nationala a avut ca scop eliminarea unor dezavantaje care apar inevitabil atunci cand te despart cateva sute de kilometri de orasul in care se iau toate deciziile si se ruleaza cei mai multi bani. "Exista mici inconveniente legate de dezvoltarea unei afaceri in provincie si aici ne referim in principal la concentrarea masiva a partenerilor de afaceri in Capitala, mai ales pentru distributia de medicamente. Expansiunea la nivel national a diminuat in mare masura acest gen de dezavantaje", explica Vonica. Pe de alta parte, pozitionarea strategica a Sibiului in centrul tarii a fost un avantaj, din punctul de vedere logistic.
In mod evident, au fost momente in toti acesti ani, in care, cu siguranta ar fi fost mai usor sa urmareasca intreaga afacere din Bucuresti. "Am preferat insa sa dezvoltam afacerea la Sibiu si sa fac ceva pentru oamenii de aici si pentru economia locala. Acum, cu atat mai putin as apela la o astfel de mutare, cu cat majoritatea firmelor din grup au acoperire nationala si prezenta in Capitala, iar legaturile cu partenerii de afaceri si autoritatile se fac mult mai usor", preciza fondatorul Polisano.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro