În ciuda prognozelor bune şi a optimismului realitatea rămâne aceeaşi: Pericolul ca SUA să intre în recesiune chiar din acest an nu a trecut. Riscurile şi problemele care planează asupra economiei americane transformă încetinirea economică doar într-o problemă de timp
Când toată lumea se aşteaptă la o aterizare uşoară, pregătiţi-vă pentru impact. Aceasta este lecţia istoriei economice recente - şi este o lecţie incomodă pentru SUA în acest moment, scrie CNBC.
O vară în care inflaţia a avut o tendinţă de scădere, locurile de muncă au rămas numeroase, iar consumatorii au continuat să cheltuiască a întărit încrederea că cea mai mare economie a lumii va evita recesiunea.
Un acord de ultimă oră pentru a evita o oprire a activităţii guvernului a îndepărtat un risc imediat în viitor. Dar o grevă majoră în sectorul auto, reluarea rambursării împrumuturilor studenţeşti şi o nouă închidere a activităţii guvernamentale care ar putea să revină după expirarea acordului provizoriu privind cheltuielile ar putea reduce cu uşurinţă un punct procentual din creşterea PIB-ului în trimestrul al patrulea.
Pe lângă aceste probleme şi riscuri se adaugă şi alte forţe care acţionează asupra economiei - de la reducerea economiilor din pandemie la creşterea ratelor dobânzilor şi acum şi a preţurilor petrolului - iar impactul combinat ar putea fi suficient pentru a face ca SUA să intre într-o recesiune încă din acest an.
Trei motive pentru care SUA nu va putea evita recesiunea:
Discursurile despre o aterizare uşoară a economiei au precedat întotdeauna o criză
„Rezultatul cel mai probabil este că economia va avansa spre o aterizare uşoară Yellen nu a fost singura optimistă.
Cu o regularitate alarmantă, apelurile privind aterizarea uşoară ating cote maxime înainte de aterizările dure” declara preşedintele de atunci al Fed din San Francisco, Janet Yellen, în octombrie 2007, cu doar două luni înainte de începerea Marii Recesiuni.
De ce le este atât de greu economiştilor să anticipeze recesiunile? Unul dintre motive este pur şi simplu modul în care funcţionează previziunile. De obicei, se presupune că ceea ce se va întâmpla în continuare în economie va fi un fel de prelungire a ceea ce s-a întâmplat deja - un proces liniar, în jargon. Dar recesiunile sunt evenimente neliniare. Mintea umană nu se pricepe să se gândească la ele.
Iată un exemplu care se concentrează asupra şomajului, un indicator cheie al sănătăţii economiei. Cea mai recentă previziune a Fed este că rata şomajului va creşte de la 3,8% în 2023 la 4,1% în 2024, ceea ce reprezintă o continuare a tendinţei actuale, care ar face ca SUA să se apropie de o recesiune.
Dar ce se întâmplă dacă există o ruptură în tendinţă - tipul de schimbare bruscă care apare atunci când economia intră în picaj? Folosind un model conceput pentru a permite aceste neliniarităţi, Bloomberg Economics a prognozat nu doar traiectoria cea mai probabilă a ratei şomajului, ci şi distribuţia riscurilor în jurul acestei traiectorii.
Principala concluzie este că riscurile sunt puternic înclinate către un şomaj mai ridicat.
Rundele de înăsprire a politicii monetare vor „muşca” întotdeauna economia
„Politica monetară, spunea Milton Friedman, „operează cu decalaje lungi şi variabile”. O subtilitate aici este că „variabila” se poate referi nu doar la diferenţele dintre o recesiune şi alta - ci şi la diferite părţi ale economiei în cadrul unui singur ciclu.
Optimiştii care sunt adepţii aterizări uşoară subliniază că acţiunile au avut un an bun, că industria prelucrătoare a atins cel mai critic punct şi îşi revine şi că sectorul imobiliar prinde avânt. Problema este că acestea sunt domeniile care au cel mai scurt decalaj între majorarea ratelor şi impactul real.
Pentru părţile economiei care contează pentru a decide recesiunea - în primul rând piaţa muncii - decalajele sunt mai mari, de obicei de 18 până la 24 de luni.
Aceasta înseamnă că forţa deplină a creşterilor Fed - 525 de puncte de bază de la începutul anului 2022 - nu va fi resimţită până la sfârşitul acestui an sau începutul anului 2024. Când se va întâmpla acest lucru, va oferi un nou impuls pentru ca acţiunile şi locuinţele să intre pe o pantă descendentă.
Şi s-ar putea ca Fed să nu fi terminat încă cu majorările. În cele mai recente proiecţii ale lor, bancherii centrali au prevăzut încă o creştere a ratei.
Deşi prognozele sunt optmiste, indicatorii econmici semnalizează discret o contracţie economică
Pe fondul înăspirii politicii monetare, nu este de mirare că unii indicatori dau deja semnale de alarmă. Bloomberg Economics a analizat mai îndeaproape măsurile care sunt deosebit de importante pentru academicienii eminenţi care vor declara oficial dacă SUA se află sau nu în recesiune.
Această determinare, realizată de National Bureau of Economic Research, nu este făcută de obicei decât la câteva luni după ce recesiunea a început efectiv. Dar comitetul NBER de stabilire a datei recesiunii identifică şase indicatori care cântăresc foarte mult în luarea deciziei, inclusiv măsurile privind veniturile, ocuparea forţei de muncă, cheltuielile de consum şi producţia fabricilor.
Folosind previziunile consensuale pentru aceste cifre cheie, Bloomberg Economics a construit un model care să imite în timp real procesul decizional al comitetului. Acesta funcţionează destul de bine pentru a se potrivi cu apelurile din trecut. Ce spune despre viitor: Există o şansă mai mare decât egală ca, cândva anul viitor, NBER să declare că o recesiune în SUA a început în ultimele luni ale anului 2023.
Pe scurt: dacă vă uitaţi la indicatorii care contează cel mai mult pentru cei care decid recesiunea în America - şi unde consideră majoritatea analiştilor că se îndreaptă - o recesiune este deja în cărţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro