Concedieri MASIVE. Una dintre cele mai cunoscute companii din România dă afară 65% dintre angajaţi

Autor: Bogdan Alecu Postat la 26 martie 2021 937 afişări

Concedieri MASIVE. Una dintre cele mai cunoscute companii din România dă afară 65% dintre angajaţi

Prelungirea pandemiei şi restricţiilor de călătorie a determinat conducerea Tarom să decidă trimiterea în şomaj tehnic a 65% din personal pentru o perioadă de 6 luni, potrivit unor surse apropiate com­paniei. Contactat de ZF, Mihăiţă Ursu, directorul general al Tarom, nu a oferit niciun comentariu pe această temă.

Decizia a fost adoptată în condiţiile în care compania deja era în proces de restructurare, măsură care face parte dintr-un program extins de procedee în baza căruia Comisia Europeană a aprobat statului român acordarea unui împrumut de salvare pentru Tarom la începutul anului trecut.

Pe de altă parte, din mai se va relua sezonul zborurilor charter, unde Tarom avea mai multe curse spre destinaţii de vacanţă, însă cursele regulate au fost puternic afectate de pandemie.

Lista statelor cu risc epi­demio­logic ridicat, pentru care se insti­tuie carantina, numără aproape 40 de ţări şi teritorii, printre care Ita­lia, Franţa, Austria, Olanda alături de Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Rep. Moldova.

De asemenea, potrivit aceloraşi surse, şi angajaţi din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti vor fi trimişi oameni în şomaj tehnic, tot din cauza scăderii puternice a traficului de pasageri.

Ulterior, compania a prenotificat Comisiei Europene, în data de 24 august 2020, planul de restructurare în vederea obţinerii unui ajutor de stat pentru restructurare pentru următorii 5 ani.

În contextul pandemiei de COVID-19, ca urmare a instituirii restricţiilor de călătorie, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european şi global, sectorul transportului aerian de pasageri a înregistrat o scădere semnificativă în 2020 (peste 60% faţă de anii anteriori), generând pierderi însemnate pentru operatorii din acest sector. Astfel, într-un context de piaţă extrem de dificil, redresarea companiei într-un termen scurt a devenit critică, fiind necesar ca măsurile de reducere de costuri implementate deja în perioada de lock-down (şomaj tehnic pentru categoriile de personal cu activitate redusă, desfiinţarea mai multor agenţii interne şi externe, implementarea unui program de plecări voluntare, reducerea cheltuielilor de operare, conservarea aeronavelor la sol) să fie dublate de măsuri cu impact pe termen mediu şi lung, potrivit unui mesaj anterior al companiei.

Durata estimată pentru implementarea măsurii este de 6 luni, conducând la o reducere medie anuală a costurilor de personal ale companiei estimată la aproximativ 8 milioane de euro.

Alte măsuri pe termen mediu din planul de restructurare a Companiei vizează optimizarea flotei de aeronave, optimizarea comercială şi optimizarea costurilor.

ZF scrie recent că Tarom are pe masă un plan de restructurare prin care numărul de salariaţi ar trebui să scadă cu 700 din 1.500 până la finalul verii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tarom,
personal,
somaj tehnic,
trimitere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.