Conferinţă Sierra Quadrant: Cum poate România să evite scăderea demografică, când în cel mai optimist scenariu va ajunge o ţară cu 15 milioane de locuitori în 2050
România va ajunge la o populaţie de doar 15 milioane de locuitori până în 2050, într-un scenariu optimist, cu 4 milioane de persoane mai scăzută decât în prezent, arată concluziile unei conferinţe organizate de Sierra Quadrant, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa insolvenţei din România.
”În scenariul pesimist, România va avea la jumătatea acestui secol doar 13 milioane de locuitori”, arată una dintre concluziile conferinţei online „15 milioane de români în 2050. Ce şanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant.
Scăderea populaţiei din cauza migraţiei externe, dar şi scăderea accentuată a natalităţii din România în ultimii ani sunt principalii factori care conduc la scăderea populaţiei, iar acest fenomen va avea un impact semnificativ pe toate planurile, dar mai ales în economie.
Experţii în demografie şi migraţie au spus, de mulţi ani, că România nu are o cercetare actualizată privind motivele pentru care tinerii emigrează şi ce măsuri i-ar putea determina să se întoarcă acasă, iar acest lucru devine o vulnerabilitate pentru economie.
”Problemele pe care le are România, în materie de declin demografic, sunt problemele ţărilor sărace din Uniunea Europeană, iar o bună parte din sărăcia României vine din politici publice insuficient fundamentate ştiinţific”, a spus prof.
univ. dr. Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. El a mai precizat că veniturile mai reduse în raport cu statele europene occidentale nu reprezintă principala cauză pentru care tinerii cu educaţie aleg să plece din România.
Anual, 200.000 de români, echivalentul populaţiei unui oraş mare, pleacă în străinătate în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Pe lângă politici legate de oprirea migraţiei şi măsuri care să stimuleze o parte dintre cei 4 milioane de români de peste hotare să se întoarcă acasă, România are nevoie de programe care să încurajeze creşterea natalităţii.
”Situaţia demografică a României este dramatică, în condiţiile în care la sporul natural negativ se adaugă fenomenul puternic de migraţie, iar soluţiile pentru inversarea trendului demografic constau în politici de stimulare a natalităţii şi crearea mediului adecvat pentru reîntoarcerea unei părţi din diaspora”, a afirmat vicepreşedintele PNL Robert Sighiartău în cadrul evenimentului.
Totuşi, există unele programe aflate pe masa Guvernului care ar putea stimula o creştere a natalităţii.
Programul de fertilizare in vitro (FIV) destinat cuplurilor infertile va intra „foarte curând” în şedinţa de Guvern şi va deveni funcţional după rectificarea bugetară din această vară, a anunţat Gabriela Firea, ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse, în cadrul dezbaterii „15 milioane de români în 2050. Ce şanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro