Confort made in Ro: Olanda, cel mai mare producător de gaze din UE, are 85% din case încălzite cu gaz, Ungaria, ţară lipsită de resurse, are 58%, dar România a rămas cu o treime

Autor: Roxana Petrescu Postat la 04 octombrie 2021 113 afişări

Potrivit celor mai recente date privind modul în care se încălzesc locuinţele la nivel european, statisti­cile pentru 2019 arată că 38% dintre consumatori utilizează gazul natural.

Media la nivelul UE privind ponderea gazelor naturale în încălzirea locuinţelor este de 38%, dar România, al doilea mare producător de gaz al blocului, „reuşită“ să fie sub acest standard de confort, cu doar o treime dintre locuinţele contectate la reţeaua de gaze naturale.

Potrivit celor mai recente date privind modul în care se încălzesc locuinţele la nivel european, statistic pentru 2019 arată că 38% dintre consumatorii utilizează gazul natural.

Liderul de necontestat în ceea ce priveşte conectarea consumatorilor la reţeaua de gaze este Olanda, acolo unde 85% dintre locuinţe se încălzesc cu această resursă. Olanda este de atfel şi cel mai mare producător de gaze la nivelul UE, ţara făcând deja paşi semnificativi pentru tranzitarea sistemului de gaze spre zona de hidrogen, mai ales în contextul obiectivelor de mediu asumate de UE pe termen lung.

Italia este o altă economie dezvoltată unde gazul ocupă cel mai important loc în ceea ce priveşte încălzirea locuinţelor, 60% dintre consumatorii casnici fiind conectaţi la reţeaua de distribuţie. Ungaria, ţară complet lipseşte de rezervă de gaze, dependentă de importuri, a reuşit şi ea conectează mai bine de jumătate din consumatorii săi la reţeaua de gaze, astfel că la nivelul anului 2019 ponderea celor care-şi asigură confortul termic astfel era de 58 % din total.

România, al doilea mare producător de gaze de la nivelul UE, este însă dependent de lemne pentru căldură, numai o treime dintre locuinţe fiind racordate la sistemul de distribuţie a gazului natural.

Cifrele din statisticile europene sunt oglindite şi în strategiile ener­getice naţionale. Potrivit statisticilor disponibile, aşa cum sunt ele incluse în proiectul de Strategie Energetică 2020-2030, cu persectiva anului 2050, România are un total de 8,5 milioane de locuinţe, din care sunt locuite efectiv 7,5 milioane.

„O treime din locuinţele României (aproape 2,5 mil.) Se încălzesc direct cu gaz natural, folosind central de apartament, dar şi sobe cu randament extrem de scăzut (cel puţin 250.000 de locuinţe). Aproximativ 3,5 mil. locuinţe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid - majoritate lemne, dar şi cărbune -, as în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuinţelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. Peste jumătate dintre locuinţe din România sunt încălzite parţial în timpul iernii “, mai arată Strategia Energetică a României.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.