Consiliul Concurenţei recomandă extinderea tipurilor de consultaţii la distantă decontate şi implementarea unei platformei integrate la nivel naţional, care să permită accesul tuturor medicilor la analizele pacienţilor

Autor: Roxana Rosu Postat la 17 iulie 2024 22 afişări

Consiliul Concurenţei recomandă extinderea tipurilor de consultaţii la distantă decontate şi implementarea unei platformei integrate la nivel naţional, care să permită accesul tuturor medicilor la analizele pacienţilor

Consiliul Concurenţei recomandă reanalizarea sistemului de decontare a consultaţiilor la distanţă în vederea extinderii tipurilor de consultaţii în regim de telemedicină acoperite şi implementarea unei platformei integrate la nivel naţional, care să permită accesul medicilor la rezultatele analizelor pacienţilor.

Autoritatea de concurenţă a făcut o serie de recomandări pentru a creşte gradul de accesibilitate al serviciilor de telemedicină, facilitând, astfel, interacţiunea pacienţilor cu sistemul medical, în urma unui studiu derulat privind serviciile medicale furnizate în regim de telemedicină.

Practicarea telemedicinei în România a debutat în sistemul public în anul 2018, prin proiecte pilot, iar în sistemul privat, în anul 2019, extinzându-se semnificativ la nivel naţional, în contextul pandemiei de Covid-19.

Cele mai solicitate specialităţi pentru servicii de telemedicină au fost diabetul zaharat, nutriţia şi bolile metabolice, medicina de familie, psihologia, medicina muncii, psihiatria, alergologia şi imunologia clinică, endocrinologia şi reumatologia.

Odată cu încetarea stării de alertă, decontarea consultaţiilor la distanţă a fost limitată la afecţiunile cronice, bolile cu potenţial endemoepidemic care necesită izolare şi la serviciile furnizate de psihologi şi logopezi. Ca urmare, s-a înregistrat o scădere drastică a consultaţiilor în regim de telemedicină.

Măsurile propuse acum de Consiliul Concurentei vizează economisirea timpului şi a costurilor conexe deplasării şi reducerea aglomeraţiei în spaţiile de aşteptare, precum şi accesul medicilor din sistemul public şi privat la datele pacientilor, respectând prevederile privind protecţia datelor personale.

Întrucât accesul populaţiei din mediul rural la serviciile medicale este limitat, autoritatea de concurenţă sugerează utilizarea terminalelor destinate telemedicinei, în localităţile care nu dispun de servicii medicale în sistem public, astfel încât, în baza unei programări telefonice, pacientul să poată avea acces la o consultaţie cu un medic generalist care să-l ghideze spre etapele următoare de investigaţii medicale sau tratament.

Pentru zonele în care există doar anumite servicii medicale, iar pacienţii au nevoie de consultaţii de specialitate pe care medicul de familie le consideră realizabile în regim de telemedicină, se recomandă implementarea unui program naţional prin care la nivelul cabinetelor medicilor de familie sau al centrelor medicale locale, la care pacienţii ajung mult mai uşor, să existe un spaţiu dotat cu echipamente tehnice necesare pentru consultaţie.

De asemenea, autoritatea de concurenţă mai recomandă şi definirea unui set de condiţii minimale pentru menţinerea calităţii actului medical în raport cu serviciile în regim de telemedicină, dar şi o analiză periodică a reglementărilor specifice, având în vedere faptul că evoluţiile din domeniul telemedicinei sunt foarte dinamice, iar industria trebuie să se adapteze nevoilor pacientului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sistem,
medici,
acces,
national

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.