Constantin: Ne aşteptăm să scadă preţurile la carne, legume şi fructe după reducerea TVA
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi agenţiei MEDIAFAX că scăderea TVA la carne, legume şi fructe, propusă în proiectul noului Cod Fiscal, va reduce evaziunea fiscală şi efectele embargoului impus de Rusia, şi că se aşteaptă ca aceste produse să se ieftinească.
Ministrul a afirmat că sunt trei efecte benefice şi pentru agricultură în proiectul noului Cod Fiscal: reducerea TVA la carne, legume şi fructe, scutirea de impozit pentru mijloace de transport agricole şi eliminarea taxei pe stâlp.
"Măsura de reducere a TVA la carne, legume şi fructe reprezintă salvarea a două sectoare măcinate de evaziune fiscală şi de efectele embargoului impus de Rusia", a adăugat Constantin.
Reprezentanţii industriilor de carne şi legume-fructe s-au plâns în ultimul an că au probleme cu vânzările din cauza excesului de marfă ieftină intrată pe piaţa autohtonă din ţările UE, după embargoul impus de Rusia produselor alimentare din ţările Uniunii Europene.
"Reducerea taxei la carne, la legume şi fructe se va face pe tot lanţul de producţie şi va avea ca efect atât scăderea evaziunii, cât şi preţuri competitive. Ne aşteptăm să scadă preţurile atât la carne, cât şi la legume şi fructe, după reducerea TVA, aşa cum s-a întâmplat şi la pâine", crede ministrul Agriculturii.
El susţine că în urma reducerii TVA, pâinea s-a ieftinit cu aproximativ 12%.
Reprezentanţii patronatele din agricultură au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că solicită reducerea TVA nu doar la carne, ci şi la produsele din carne, susţinând că dacă problema nu va fi rezolvată, evaziunea se va muta pe lanţul final de producţie.
"În ceea ce priveşte scutirea de impozit pentru mijloace de transport agricole, cred că va accelera procesul de retehnologizare în agricultură. Mă bucur şi că s-a eliminat taxa pe stâlp şi cred că şi acest lucru va ajuta agricultura", a mai spus ministrul.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9%.
Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.
Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016 şi introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016.
Ulterior, cota standard de TVA ar urma să fie diminuată de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018.
Pentru 2016, încasările la buget sunt estimate să scadă cu 11,6 miliarde lei, dar cu o creştere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro