Copiezi si castigi! Milionari din afaceri clona ale eBay, Facebook si Groupon

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 13 ianuarie 2011 262 afişări

Trei tineri antreprenori au devenit aproape legendari in Europa. Celebritatea lui Marc, Oliver si Alexander Samwer se datoreaza milioanelor de dolari castigate din afaceri clona ale eBay, Facebook si Groupon.

Copiezi si castigi. Aceasta para sa fie piatra de temelie in afaceri a celor trei frati germani, Marc, Oliver si Alexander Samwer, care au devenit milionari prin proiecte clona ale unor afaceri de succes americane. Secetul lor este sa dezvolte aceste clone rapid si sa le vanda la fel de repede, scrie Business Insider.

Printre altele, antreprenorii au copiat afaceri online precum eBay, Facebook si Groupon, trei nume care le-au adus exituri foarte profitabile. In plus, ei au pus bazele European Founders Fund, un fond de investitii prin care investesc in varii afaceri din domeniul internetului, nu doar din Europa, ci mai ales din SUA, cu precadere companii care cauta sa se extinda la nivel european, cum ar fi cazul LinkedIn. Si astfel castiga atat din clone, cat si din afacerile originale.

Au inceput in 1998, cand au mers in Silicon Valley pentru a se intalni cu cat mai multi antreprenori de acolo, folosind drept scuza lucrarea de licenta la care lucrau. Apoi, s-au intors in Germania si au inceput sa porneasca propriile companii.

Primul proiect a fost o clona nemteasca a celui mai mare site de licitatii online din lume, eBay. Lansarea Alando.com a avut loc in februarie 1999, iar patru luni mai tarziu, site-ul a fost vandut chiar catre eBay pentru o suma de bani nu foarte mare si actiuni in valoare de 50 de milioane de dolari.

A urmat apoi o companie care vindea consumatorilor tonuri de apel si alte tipuri de continut pentru telefoanele mobile. Verisign a platit 273 de milioane de dolari pentru Jamba.

StudiVZ, o clona germana aproape identica a retelei de socializare Facebook (singura schimbare fiind inlocuirea culorii albastre a proiectului lui Mark Zuckerberg cu rosu), a fost al treilea lor proiect. Marc, Oliver si Alexander Samwer s-au implicat de asta data din postura de investitori. In 2007, StudiVZ a fost cumparata de compania media germana Georg von Holtzbrinck GmbH pentru 100 de milioane de dolari.

In Facebook, Marc, Oliver si Alexander Samwer au investit pe vremea cand reteaua sociala era evaluata la 15 miliarde de dolari. Acum ca valoarea Facebook a ajuns la 50 de miliarde de dolari, portofoliul lor s-a apreciat considerabil.

Impresionati de succesul neasteptat al ideii lor, fratii Samwer au pornit in 2008 Rocket Internet, un incubator de companii clona axate pe domeniul comertului online. De acolo a iesit Plinga, o copie a producatorului de jocuri pentru retele sociale Zynga, dar si Frazr, clona lipsita de succes a platformei de microblogging Twitter.

Cea mai recenta lovitura a fost o copie a Groupon, CityDeal, prima lansata in Europa si vanduta cinci luni mai tarziu catre proprietarii ideii originale pentru 100 de milioane de dolari.

Iar fratii Sawer nu sunt singurii europeni care castiga bani frumosi in acest fel. Jacques-Antoine Grajon, co-fondatorul si directorul executiv al Vente Privee, a procedat aproximativ la fel si a avut numai de castigat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
copiezi,
castigi,
eBay,
Facebook,
Groupon
/actualitate/copiezi-si-castigi-milionari-din-afaceri-clona-ale-ebay-facebook-si-groupon-7886918
7886918
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.