Criza energetică care zguduie Europa e mai gravă decât s-a anticipat: Liderii europeni au pus pe masa 280 de miliarde de euro pentru a salva populaţia de efectele sale devastatoare şi tot nu este de ajuns
Politicienii europeni au alocat deja aproximativ 280 de miliarde de euro pentru a combate creşterea galopantă a preţurilor la energie pentru intreprinderi şi consumatori. Cu toate acestea, criza energetică capătă amploare şi mai mare, iar suma ar putea să nu fie de ajuns, scrie Bloomberg.
Pe lângă faptul că Rusia a redus drastic livrările de gaze, europenii se confruntă şi cu întreruperi suferite de marile centrale electrice, fapt care continuă să afecteze aprovizionarea continentului cu energie. Preţurile pentru energie au crescut de 10 ori comparativ cu media ultimilor cinci ani.
Problemele europenilor sunt din ce în ce mai mari pentru că Rusia pregăteşte o închidere pentru mentenaţă a gazoductului Nord Stream. În acest context, temerile privind oprirea totală a livrărilor de gaz rusesc au crescut puternic. Dacă robinetul rusesc se închide, încercarea Europei de a acumula suficient gaz în depozite pentru a trece cu bine peste iarnă ar putea eşua.
Până în prezent, guvernele Europei s-au concentrat pe reducerea facturilor la energie prin reducerea consumului, o abordare care ar putea fi rapid depăşită de creşterea preţurilor şi care ar putea să înrăutăţească problema.
Iniţiative precum reducerea impozitului pe gaz sau lansarea unei subvenţii pentru încălzire ar putea fi utile, însă fără a pune pe masa restricţii legate de nivelul veniturilor sau a eficienţei energetice, acestea ar duce mai degrabă la solidificarea cererii şi nu la limitarea acesteia.
„Măsurile de până acum pot cel mult să pună gaz pe foc. Liderii europeni trebuie să înţeleagă că încă nu am ajuns la cel mai grav moment al crizei”, a declarat a declarat Joanna Mackowiak-Pandera preşedintele Forum Energii din Varşovia.
Miniştrii europeni ai Energiei s-ar putea întruni de urgenţă pentru a discuta despre problema creşterii preţurilor pe pieţele de energie. Republica Cehă, care deţine preşidenţia UE prin rotaţie, ia în considerare introducerea unei limitări a preţului pentru electricitate.
Iniţiativele lansate până în prezent nu fac decât să consume resursele financiare ale regiunii şi să alimenteze inflaţia pe măsură ce economiile încetinesc.
Numai în Regatul Unit, acoperirea costurilor suplimentare pentru energie ar putea costa guvernul 130 de miliarde de euro până în 2023.
„Economisirea de energie trebuie să fie prioritară. Creşterea preţurilor la energie o să creeze probleme foarte grave, iar guvernele sunt departe de a oferi un răspuns adecvat la această criză”, a declarat un oficial din energie.
Până la invazia Ucrainei, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa, acoperind practic 40% din cerere. Volumul este atât de mare încât este aproape imposibil de acoperit într-un interval scurt.
„Ce experimentăm acum este o furtună perfectă, pentru că avem atâtea crize care se suprapun. Vorbesc aici despre invazia Ucrainei, criza energetică, problema alimentelor la nivel global şi inflaţia”, a declarat Olaf Scholz.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro