CSR 2023. Ţară, ţară, vrem ceasornicari!

Postat la 23 noiembrie 2023 40 afişări

Motivaţie:

România va avea, în primăvara anului 2025, prima generaţie de ceasornicari români formaţi în ultimii 30 de ani. Acesta va fi rezultatul unui proiect iniţiat de Academia Română de Ceasornicărie, o asociaţie fondată de trei oameni de afaceri care activează în industria ceasurilor de lux în România şi în Elveţia, respectiv:  Mihai Ceciu, primul român care a absolvit renumita şcoală de orologerie din Elveţia Wostep-Neuchatel şi care a fondat Horologivm (laborator de reparaţii de ceasuri de lux din România),  Ion Schiau, fondatorul Albini Prassa (distribuitor de ceasuri elveţiene, cu filiale în România şi în Elveţia) şi Florin Niculescu, proprietarul brandului de ceasuri Tavannes Watch Company din Elveţia. „Academia de Ceasornicărie a fost creată pentru că există o mare nevoie ceasornicari în România.  Se produc din ce în ce mai multe ceasuri la nivel global şi se vând din ce în ce mai multe ceasuri în România, iar importurile de ceasuri elveţiene au crescut în ultimii 10 ani, nu exponenţial, dar semnificativ, mai ales după pandemie”, a spus Ion Schiau, fondatorul Albini Prassa, membru în boardul Camerei de Comerţ Elveţia-România. Numai în 2021 şi în 2022 România a importat ceasuri elveţiene în valoare de câte 25 de milioane de franci elveţieni pe an, iar piaţa „paralelă” sau gri, după estimările lui Ion Schiau, ar dubla această valoare.

Descrierea proiectului:

În toamna anului 2021, Mihai, Ion şi Florin, cei trei lideri din industria orologeriei, au pus bazele Academiei Române de Ceasornicărie (ARC), prima şcoală modernă dedicată meseriei de ceasornicar. Creată după modelul şcolii duale din Elveţia, ARC, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Ion I.C. Bratianu – Bucureşti, îşi propune să formeze şi să îndrume viitoarele generaţii de ceasornicari specializaţi în ceasuri elveţiene, high-end. Cursurile durează 3 ani, perioadă în care elevii beneficiază de burse, participă la traininguri în Elveţia la firme faimoase de ceasuri elveţiene, fac practică pe ceasuri sau pe mecanisme de ceasuri elveţiene şi au ca profesori specialişti în orologerie din Elveţia şi din România. După finalizarea cursurilor (prima promoţie va absolvi în primăvara anului 2025), tinerii pot opta să se angajeze pentru o companie din România sau din Elveţia sau, dacă au înclinaţii antreprenoriale, pot primi sprijin pentru deschiderea propriului business în acest domeniu.

Rezultate:

„Ambiţia noastră este să avem minimum 12 ceasornicari formaţi în fiecare an. Cererea de ceasornicari este foarte mare, doar în Elveţia există un deficit de 4.000 de ceasornicari pentru următorii 5 ani. Sigur, scopul nostru nu este ca ei să plece din ţară, dar schimbul de experienţă de pe parcursul studiilor le va fi util. În România, salariul sigur la ieşirea de pe băncile şcolii va fi de cel puţin 3 ori salariul minim la vremea respectivă. Este un job foarte cerut, foarte greu, pentru că nu vorbim de înlocuirea unei curele sau a unei baterii, ci de servisarea unor mecanisme foarte complexe”, a spus Mihai Ceciu, iniţiatorul Academiei şi fondatorul Horologivm.

Pentru a suplimenta fondurile alocate de companiile fondatoare pentru susţinerea activităţii ARC, asociaţia a mai iniţiat un proiect, „Be a watchmaker for a day!”, un workshop dedicat în special industriei corporate. Pentru debut, cu un cost de 2.500 de lei/participant şi cu o durată de 4-6 ore, un număr de maximum 12 participanţi pot asambla un ceas elveţian sub îndrumarea specialiştilor de la ARC, ceas cu care vor pleca acasă. Sumele strânse în urma acestui proiect vor fi folosite în activitatea ARC, iar companiile pot opta pentru o metodă inedită de a-şi motiva angajaţii în timp ce contribuie la un proiect de responsabilitate socială.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.