Cum a ajuns Alex Gerko, „regele tocilarilor", să construiască un imperiu de tranzacţionare care a cucerit piaţa valutară şi i-a adus o avere de miliarde de euro

Autor: Ştefan Stan Postat la 14 octombrie 2024 16 afişări

Cum a ajuns Alex Gerko, „regele tocilarilor", să construiască un imperiu de tranzacţionare care a cucerit piaţa valutară şi i-a adus o avere de miliarde de euro

Dacă Alex Gerko şi-ar fi urmat planul, ar fi putut rămâne un academician rus, în loc să devină unul dintre cei mai bogaţi miliardari britanici, cu o avere estimată la 12 miliarde de lire sterline, scrie FT. 

Cu toate acestea, după ce a obţinut un doctorat în matematică la Moscova, Gerko a ajuns la concluzia că nu poate fi un intelectual de talie mondială.

În schimb, s-a mutat la Londra unde, cu ajutorul unui supercomputer islandez şi a 25.000 de cipuri de inteligenţă artificială, a construit XTX Markets: o firmă de tranzacţionare algoritmică şi parte a unei noi elite care a reconfigurat tranzacţionarea financiară.

Acest bărbat modest, în vârstă de 44 de ani, îşi datorează ascensiunea unei schimbări uriaşe pe pieţele financiare de la criza din 2008, care a dus la ieşirea tranzacţiilor pe cont propriu din marile bănci către companii secrete, extrem de profitabile.

Dar XTX este, de asemenea, una dintre puţinele companii britanice care şi-au consolidat preeminenţa la nivel mondial într-o perioadă care a zdruncinat încrederea de netăgăduit a capitalei britanice în statutul său de centru financiar global.

„Ceea ce a făcut Alex Gerko este următoarea generaţie, următorul nivel”, a declarat Paul Rowady, fondatorul firmei de consultanţă în tranzacţionare Alphacution Research Conservatory.

„Nu există niciun alt exemplu de firmă de tranzacţionare de înaltă frecvenţă care să fi început în modul în care au făcut-o ei, la Londra, pe piaţa valutară... şi apoi să se dezvolte atât de repede.”

Formulele exacte de tranzacţionare ale XTX sunt un secret bine păstrat. În linii mari, firma face bani obţinând marje minuscule la milioane de tranzacţii zilnice pe pieţele de valută, datorii, acţiuni, mărfuri şi criptografie. Scopul său este de a oferi preţuri mai competitive decât rivalii investitorilor care doresc să cumpere sau să vândă active. În fiecare zi, tranzacţiile sale valorează 250 de miliarde de dolari.

Gerko a ajuns la Londra cu Deutsche Bank, la care s-a alăturat în Rusia după ce şi-a terminat doctoratul. De acolo s-a mutat la GSA Capital, un fond britanic de hedging cantitativ creat de creditorul german, unde a dezvoltat mai întâi biroul de tranzacţionare valutară, urmat de alte active.

Dar, dornic să reinvestească profiturile din tranzacţionare pe care le-a obţinut în extinderea afacerii, mai degrabă decât să le împartă cu investitorii, Gerko a început negocierile pentru a se retrage. În 2015, a luat un mic grup de comercianţi şi ceva capital de la GSA şi a înfiinţat XTX, numită după o formulă matematică utilizată în regresia liniară.

„El şi echipa sa deveniseră extrem de ambiţioşi... iar dificultatea este să încerci să menţii o afacere de tranzacţionare de înaltă frecvenţă în interiorul unei afaceri cu clienţi”, a declarat o persoană care a lucrat cu Gerko.

„Ei sunt mega tocilari. Sunt regii lumii tocilarilor”, a spus cineva care îl cunoaşte.

XTX este acum una dintre cele mai profitabile companii private britanice, iar Gerko este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Regatul Unit, păstrând aproximativ 75% din acţiuni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
tranzactionare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.