Cum a ajuns un oraş cu 4 milioane de oameni sa RĂMÂNĂ FĂRĂ APĂ

Autor: Andra Stroe Postat la 23 ianuarie 2018 219 afişări

După trei ani de secetă fără precedent, metropola cu aproape 4 milioane de locuitori e aproape de a deveni primul mare oraş din lume care rămâne fără apă, dacă locuitorii nu vor începe să economisească drastic consumul zilnic, avertizează primarul oraşului, Patricia De Lille.

Cum a ajuns un oraş cu 4 milioane de oameni sa RĂMÂNĂ FĂRĂ APĂ

Cape Town, cel mai întins oraş din Africa de Sud, şi al doilea ca număr de locuitori, riscă să rămână fără apă în mai puţin de 90 de zile. După trei ani de secetă fără precedent, metropola cu aproape 4 milioane de locuitori e aproape de a deveni primul mare oraş din lume care rămâne fără apă, dacă locuitorii nu vor începe să economisească drastic consumul zilnic, avertizează primarul oraşului, Patricia De Lille. „Ziua zero”, cum a fost numită, va fi pe 22 aprilie.

Avertismentul nu e doar o tactică de a speria populaţia. „Ziua zero”, cum e numită, este stabilită în urma unui calcul săptămânal a capacităţii rezervorului, în raport cu consumul zilnic. Primarul De Lille a revizuit recent data de 29 aprilie, bazându-se pe creşterea consumului zilnic la nivel municipal.

Oraşul nu va seca propriu zis;  în cele mai multe cazuri, rezervoarele nu pot seca până la ultima picătură, deoarece nămolul face ultimele 10 sutimi din apa captată de baraj neutilizabile. Autorităţile au decis să închidă barajul imediat ce acesta va ajunge la doar 13,5% din capacitate; spitalele vor fi singurele care vor putea beneficia de rezerva de apă.

Cetăţenii se vor putea aproviziona cu maxim 25 de litri pe zi, de la cele 200 de puncte de colectare a apei răspândite prin oraş. Gărzile vor supraveghea procesul de livrare, pentru a menţine pacea şi pentru a preîntâmpina situaţiile în care cineva ar încerca să ia mai mult decât raţia stabilită. Cei înstăriţi vor fi, desigur, scutiţi de această situaţie. Numeroase companii si-au prezentat deja oferte de a aduce contra cost cisterne cu apă din părţile mai puţin aride ale ţării.

Oraşul a limitat consumul de apă pentru fiecare gospodărie, la 87 de litri de persoană pe zi. Ce presupune asta, pentru majoritatea locuinţelor: nu pot folosi duşurile mai mult de 2 minute; nu pot uda grădina; nu îşi pot spăla maşinile; apa la toaletă se trage doar dacă e absolut necesar; limitarea extremă a consumului pentru spălarea vaselor şi a hainelor.

Cu toate acestea, statisticile arată că doar 54% din rezidenţi au respectat limita impusă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care „Ziua Zero” a fost mutată cu o săptămână mai devreme. Cetăţenii care nu s-au conformat, riscă însă amenzi sau alte pedepse.

Calculele au arătat de mult timp faptul că, datorită creşterii populaţiei, care aproape s-a dublat în ultimii 20 de ani, rezerva de apă a oraşului nu va reuşi să facă faţă consumului. Totuşi, climatologii declară că o secetă de trei ani se întâmplă o dată la 1000 de ani, aşa că nici cele mai bune sisteme de apă nu ar face faţă într-o asemenea situaţie.

Conducerea oraşului face tot posibilul să se redreseze, şi încearcă  să monteze instalaţii de desalinizare a apei şi să foreze pentru a găsi pozibile izvoare. Totuşi, este puţin probabil ca vreunul din aceste sisteme să poată fi cumpărat înainte de 22 aprilie. Sezonul ploios ar trebui să înceapă în mai; studiile prevăd însă ani de secetă, aşa că cel mai probabil, situaţia actuală este doar o perioadă de acomodare pentru ce va urma.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.