Cum a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi oligarhi ruşi să fie printre cei mai mari acţionari ai Facebook

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 26 ianuarie 2020 400 afişări

Cum a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi oligarhi ruşi să fie  printre cei mai mari acţionari ai Facebook

Alişer Usmanov este unul dintre cele mai mari nume ale business-ului rusesc şi membrul unui grup select ce deţine cheile către economia ţării. Societatea de holding a acestuia, USM Holdings, deţine a doua cea mai mare reţea de telefonie din Rusia, Megafon, compania producătoare de oţel Metalloinvest şi deţine acţiuni la Mail.ro, cea mai mare companie rusească de internet, conform Financial Times.

La un moment dat, Usmanov era unul dintre cei mai mari acţionari ai Facebook-ului. Este principalul partener din Rusia al Alibaba, cea mai mare platformă de comerţ online din China. Până în 2018, deţinea o parte semnificativă din echipa de fotbal Arsenal Londra. În prezent, se promovează din postura de filantrop, donând nu mai puţin de două miliarde de dolari în ultimii ani.

„Niciodată nu am fost ceea ce voi numiţi un oligarh. Toate asset-urile pe care le-am cumpărat împreună cu partenerii mei în Rusia au provenit din pieţe secundare, nu prin procese de privatizare. Nimeni nu mi-a oferit nimic. Dar ar fi indecent să spun că statul nu mi-a oferit oportunităţi. În tot acest timp, de când am început să fac business la nivel înalt, cu asset-uri industriale majore, statul a fost de mare ajutor şi nu ne-a refuzat nimic”, a declarat Usmanov.

Născut în 1953 în Chust, un oraş mic din Uzbekistan, într-o familie din pătura mijlocie a societăţii, Usmanov a urmat cursurile prestigiosului Institut de Stat pentru Relaţii Internaţionale, un teren de antrenament pentru diplomaţi sovietici, oameni de stat şi agenţi ai KBG-ului.

La 26 de ani, Usmanov a fost trimis la închisoare în urma unui proces de fraudă şi „furt al unei proprietăţi socialiste”, urmând să execute şase ani dintr-o sentinţă de opt ani.

Într-o perioadă când economia Rusiei era de vânzare, mai exact în 1993, Usman a făcut un împrumut de 14 milioane de dolari, având să câştige 84 de milioane într-un singur an din vânzarea de ţigări şi pungi de plastic.

„În 1994, niciunul dintre aşa-numiţii oligarhi nu ştia ce este o acţiune. Stăteau sub impresia că eu eram cel care ştia cel mai bine piaţa, ceea ce a iritat foarte mult spiritele în rândul echipelor financiare ale Gazprom”, a declarat Usmanov, acesta fiind în anul 2000 principalul membru al sectorului de investiţii al companiei. Cei 36 de milioane de dolari pe care i-a investit în companie aveau să se transforme într-un miliard doar cinci ani mai târziu.

O ţară în care deţine o influenţă incontestabilă la nivel politic este Uzbeksitan, actualul preşedinte fiindu-i rudă din partea soţiei. Usmanov spune că a investit câteva sute de milioane de dolari pentru a-l „ajuta pe noul preşedinte şi pe echipa acestuia”. 

Întrebat cum şi-a îndreptat atenţia spre mediul de afaceri din Silicon Valley, Usmanov a răspuns că era convins încă de la început de faptul că o companie precum Facebook va „întoarce lumea pe dos”.  Usmanov a investit în compania lui Mark Zuckerberg 460 de milioane de dolari, plus 420 de milioane prin intermediul unui fond condus de partenerul său Yuri Milner, unul dintre cei mai influenţi investitori în tehnologie ai Rusiei. La un moment dat, Usmanov deţinea 8% din companie şi a obţinut profituri de cinci ori mai mari decât sumele investite.

Oligarhul este prieten cu miliardarul Roman Abramovici, actualul patron al clubului de fotbal Chelsea FC şi este de părere că decizia Marii Britanii prin care îi anula în 2018 viza lui Abramovici este un avertisment îndreptat direct către mangaţii ruşi. Usmanov, deşi şi-a vândut în 2018 toate acţiunile pe care le avea la Arsenal, îşi poate îndrepta atenţia din nou în Premier League, de data aceasta fiind interesat să investească în a doua cea mai mare echipă din Liverpool –  Everton FC.

Usmanov deţine din 2006 unul dintre cele mai mari ziare din Rusia – Kommersant. Vara trecută, întreagă echipă a departamentului politic şi-a dat demisia după ce doi reporteri au fost cencediaţi pentru un articol despre o remaniere lansată la Kremlin.

Întrebat cum va arăta imperiul USM Holdings în viitor, Usmanov a răspuns că 50% va merge către familia sa şi 50% către management, sfârşind prin a spune că „dacă destinul te-a ajutat să obţii ceva, trebui să împarţi”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
crestere,
detinere,
refuz,
rusia,
actionari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.