Cum ar arăta cele mai proaste scenarii din 2021, potrivit uneia dintre cele mai puternice bănci din Europa

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 29 noiembrie 2020 319 afişări

Cum ar arăta cele mai proaste scenarii din 2021, potrivit uneia dintre cele mai puternice bănci din Europa

Analiştii se aşteaptă ca economia mondială să îşi revină în 2021 odată ce va dispărea haosul provocat de pandemie.

Totuşi, UBS – cea mai mare bancă din Elveţia – crede că planeta se poate confrunta anul viitor cu o nouă serie se riscuri economice.

Ce se întâmplă dacă se înrăutăţeşte pandemia de coronavirus?

Ultimele rezultate raportate de Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca au alimentat semnificativ pieţele de capital, după luni întregi de scăderi şi incertitudini.

Însă al doilea val de infecţii este în plin efect în Europa, iar Statele Unite au depăşit pragul de 13 milioane de cazuri: „Obstacolele din faţa creşterii economice, generate de noile focare de COVID-19, pot lovi din plin activele ponderate la risc, zona euro şi pieţele emergente fiind tot mai presate de contextul actual”, spune UBS.

Analiştii din cadrul băncii lansează astfel două opţiuni: indicele european EuroStoxx 50 şi MSCI Emerging Markets, indice de referinţă pentru ţările în curs de dezvoltare.

Ce se întâmplă dacă rata inflaţiei creşte peste noapte?

Totodată, banca elveţiană estimează că cel mai grav scenariu din 2021 ar fi acela în care inflaţia ar creşte subit, iar pieţele de capital s-ar prăbuşi de la o zi la alta.

Pentru a se proteja împotriva riscurilor, analiştii recomandă indicii asiatici precum Hang Seng din Hong Kong şi Hang Seng China Enterprises Index, care monitorizează cele mai mari companii chineze listate în Hong Kong, întrucât „protecţia pe care o oferă indicii din Asia se încadrează relativ bine în metodologia băncii”.

Ce se întâmplă dacă se agravează tensiunile comerciale?

Războiul comercial dintre China şi preşedintele american Donald Trump a speriat pieţele timp de patru ani. Însă victoria democratului Joe Biden nu garantează dispariţia tensiunilor.

Relaţiile dintre vest şi China rămân în continuare dificile, iar atitudinea autorităţilor de la Beijing vis-a-vis de protestatarii din Hong Kong poate deveni un nou punct fierbinte în ceea ce priveşte viitoarele conflicte comerciale. În această situaţie, analiştii UBS le recomandă investitorilor indicele francez CAC 40.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.