Cum au supravieţuit crizei cei mai mari 50 de capitalişti români
Ziarul Financiar lansează astăzi cea de-a doua ediţie a suplimentului „Cei mai mari capitalişti ai României“, care prezintă strategiile de supravieţuire folosite de către cei mai mari 50 de antreprenori în cei mai dificili ani pentru economie.
Creează peste 110.000 de locuri de muncă, conduc afaceri cumulate de peste 7,5 miliarde de euro şi continuă să investească în România într-o perioadă în care unele multinaţionale decid să închidă fabricile şi pleacă în ţări cu forţă de muncă mai ieftină.Marii capitalişti români au fost puternic afectaţi de scăderea consumului, dar nu au renunţat la investiţii, preferând mai degrabă să îşi dezvolte afacerile decât să ajungă la profiturile-record din perioada de boom. Deşi nu crede că perioada de criză a trecut şi cu atât mai mult nici într-o revenire spectaculoasă a consumului, Raul Ciurtin, preşedintele şi directorul general al producătorului de lactate Albalact, se gândeşte în continuare la extinderi de portofoliu şi la noi investiţii.
"Perioada care va urma, va fi la fel de dificilă, dacă nu mai dificilă pentru piaţa lactatelor şi pentru multe pieţe. Consumul nu se va redresa aşa cum ne aşteptăm, iar oamenii nu vor fi dispusi să scoată mai mulţi bani din buzunare, dar noi vedem în continuare oportunităţi de creştere a businessului, ceea ce ne face să fim mai optimişti", spune Ciurtin, care conduce un business de aproape 80 de milioane de euro anul trecut (în creştere cu 54% faţă de finele lui 2008).
Planurile de investiţii nu au fost oprite în perioada crizei nici de către Octavian Creţu şi Nicolae Palfi, cei doi antreprenori care deţin peste 90% din acţiunile Romaqua, cel mai mare producător local de apă minerală îmbuteliată.
"Fără direcţii clare, fără strategii clare de acţiune nu ai cum să supravieţuieşti. Ne-am adaptat mereu condiţiilor extrem de schimbătoare, lucrând cu mai multe variante de buget în fiecare an", a spus Nicolae Palfi, care conduce un business cu afaceri de aproape 128 milioane de euro în 2011.
Antreprenorii care au reuşit să aibă creşteri spectaculoase ale afacerilor într-o perioadă delicată au beneficiat din plin de anii de criză. Acesta a fost cazul furnizorului de echipamente şi servicii energetice EnergoBit, grup fondat de clujenii Ştefan Gadola, Péter Pál şi Ioan Socea.
La finalul lunii trecute, polonezii de la Innova Capital au preluat 52,8% din acţiunile EnergoBit.
În afară de ei, EnergoBit le-a atras atenţia şi bancherilor de la BERD, care la rândul lor au acum un pachet de acţiuni din afacerea fondată de cei trei clujeni în urmă cu 22 de ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro