Cum e mai avantajos: să îmi iau o maşină prin leasing sau prin împrumut bancar?

Autor: Alexandra Matei Postat la 29 noiembrie 2024 15 afişări

Cum e mai avantajos: să îmi iau o maşină prin leasing sau prin împrumut bancar?

Tinerii, odată ce încep să fie pe picioarele lor şi să se poată susţine din propriul salariu, ajung să îşi dorească diverse bunuri de care au nevoie, cum ar fi o maşină. Ştim cu toţii că maşina nu este o achiziţie ieftină, pe care să o putem face întotdeauna cu banii jos, aşa că suntem nevoiţi să apelăm la alte variante de finanţare.

Două dintre cele mai comune şi între care pendulează decizia tinerilor sunt leasing vs. împrumut bancar – cum e mai ieftin, cum e mai avantajos şi ce presupune o variantă vs. cealaltă.

„Leasingul are avantajul că se adaptează nevoilor tale, este ca o închiriere şi este şi foarte modular. În plus, îţi poţi stabili inclusiv rate sezoniere, dar cea mai uşoară formă de leasing este cea cu rate egale la un nivel la care ţi-l permiţi. La leasing, există conceptul de valoare reziduală, o valoare pe care o plăteşti doar dacă vrei să achiziţionezi, la sfârşitul perioadei de leasing, maşina respectivă. Această valoare se agreează de comun acord la începutul perioadei între proprietarul bunului şi utilizatorul acesteia. Dacă ai o valoare reziduală mai mare la sfârşit, atunci şi rata de leasing este ma mai mică”, a explicat Ionuţ Morar, director general BT Leasing, în cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor.

Leasingul poate fi de două tipuri: financiar şi operaţional. La finalul unui contract de leasing operaţional, nu poţi achiziţiona maşina. În schimb, atunci când se termină contractul de leasing financiar, dacă ai achitat valoarea reziduală, poţi deveni proprietarul acelei maşini.

„La leasingul financiar ai o anumită protecţie la începutul contractului, în sensul în care nu ai vrea să plăteşti cinci sau şase ani de chirie şi apoi, la sfârşit, să nu ţi se recunoască nimic. Îţi setezi o valoare reziduală, de 30-40%,  prin care practic ţi se recunoaşte o anumită parte din bani atunci când cumperi maşina”, a mai adăugat el.

Rata la leasing ţi-o poţi fixa modular după nevoile tale. Dacă ai nevoie de o rată de 300 euro pe lună, cu avansul, valoarea reziduală şi perioada, îţi poţi crea o structură de finanţare modulară în care să îţi atingi obiectivul acesta. Un împrumut bancar, în schimb, presupune să dai banii înapoi băncii în cinci ani şi e ceva mai rigid decât un contract de leasing.

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Ionuţ Morar, director general BT Leasing, a explicat pe înţelesul tuturor cum funcţionează leasingul, cui i se adresează şi la ce trebuie să ne uităm atunci când ne gândim să ne luăm o maşină în leasing.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitii,
incepere,
refuz,
bani,
banca,
educatie,
proces,
finante

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.