Cursele charter spre Grecia şi Turcia ridică traficul aerian pe cele mai mari aeroporturi din România

Autor: Miruna Diaconu Postat la 06 iulie 2021 105 afişări

Traficul aerian a înregistrat creşteri semnificative în luna iunie a acestui an compa­rativ cu aceeaşi lună a anului trecut, având în vedere că în orarul de zbor din acest an există zboruri charter aproape de pe toate aeroporturile din România.

Cursele charter spre Grecia şi Turcia ridică traficul aerian pe cele mai mari aeroporturi din România

 În programul  de zbor din acest sezon, circa 81 de curse charter vor zbura săptămânal de pe toate aeroporturile din ţară către destinaţii din Europa, Asia şi Africa  Zborurile charter reprezintă în jur de 15% din traficul de pe marile aeroporturi, o pondere dublă faţă de anul trecut.

Traficul aerian a înregistrat creşteri semnificative în luna iunie a acestui an compa­rativ cu aceeaşi lună a anului trecut, având în vedere că în orarul de zbor din acest an există zboruri charter aproape de pe toate aeroporturile din România. Cele mai mari aeroporturi din ţară au înregistrat creşteri şi de cinci ori ale traficului faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Luna iunie se arată a fi cea mai bună lună de la începutul pandemiei din perspectiva traficului, iar un factor important în acest avans l-a avut introducerea curselor charter din acest an. În programul de zbor din acest sezon, circa 81 de curse charter vor zbura din aproape toate aeroporturile din ţară către destinaţii din Asia, Europa şi Africa, dintre care 40 vor zbura din aeroportul din Bucureşti.

Compania Naţională Aeropor­turi Bucureşti care administrează Aeroportul Internaţional Henri Coandă a înregistrat o creştere de peste opt ori a numărului de pasageri care au plecat în afara ţării, iar faţă de nivelul din luna mai a acestui an creşterea a fost de 55%.

„În iunie 2020 s-au înregistrat 65.205 pasageri. În luna iunie a acestui an, până la data de 28 iunie, s-au înregistrat 549.311 pasageri. Faţă de luna mai, se înregistrează o creştere de 55%. De la începutul acestui an şi până acum, Aeroportul Internaţional Henri Coandă a fost tranzitat de 1.924.615 persoane faţă de 2.596.148 în aceeasi perioadă a anului 2020. În aceeaşi perioadă din 2019 au fost aproximativ 5.500.000 pasageri“, explică reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Cu toate că luna iunie a fost una foarte bună în ceea ce priveşte traficul aerian, nu acoperă însă golul din primele patru-cinci luni din an, astfel că la jumătatea anului traficul este mai redus faţă de prima jumă­tate din 2020, iar faţă de 2019 cifrele sunt mult mai mici.

În primele şase luni ale anului 2020, numărul pasagerilor care au tranzitat Aeroportul Henri Coandă este mai mare datorită faptului că pandemia a afectat doar jumătate din primul semestru al anului trecut. Cu toate acestea, revenirea la normalitate din perspectiva traficului aerian e departe de a se întâmpla, însă semnele există mai ales că aproape o treime din traficul din primul semestru al acestui an a fost înregistrat doar în luna iunie.

Pe de altă parte, Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluja fost tranzitat de peste 124.000 de persoane în iunie 2021, ceea ce înseamnă o creştere de şapte ori faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

„În perioada 01 iunie 2021 – 29 iunie 2021 au plecat în afara ţării 51.543 pasageri, în creştere cu aproximativ 711% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut când a fost înregistrat un număr de 6.359 pasageri care au plecat în afara ţării“, spun reprezentanţii Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj.

Clujul este al doilea oraş din care sunt operate cele mai multe zboruri charter în sezonul de vară din acest an. Astfel, agenţiile de turism au mizat şi pe Cluj, de unde vor fi operate 15 curse charter către diferite destinaţii din Europa şi din lume.

 „Ponderea zborurilor charter în orarul de zbor pe luna iunie 2021 este de aproximativ 16%, pentru lunile iulie şi august aproximativ o pondere a zborurilor charter în orarul de zbor de aproximativ 15%. Ponderea zborurilor charter în orarul de zbor de la începutul acestui an şi până acum este de aproximativ 14%, diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020 fiind de 7%, în creştere cu 7%. În luna iunie a acestui an au plecat în afara ţării cu zboruri de tip charter 11.000 pasageri în creştere cu aproximativ 2.187% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut când a fost înregistrat un numar de 481 pasageri care au plecat în afara ţării cu zboruri de tip charter“, precizează reprezentanţii aeroportului.

În primele şase luni ale acestui an, aeroportul a înregistrat un trafi de 378.854 pasageri, pe când în aceeaşi perioadă a anului trecut a fost înregistrat un trafic de peste 496.000 de persoane, pe când în primele şase luni ani ale anului 2019, aeroportul a fost tranzitat de 1,3 mil. pasageri.

Cursele charter au dus traficul în sus şi în cazul Aeroportului Internaţional Traian Vuia din Timişoara care a înregistrat o pondere a curselor charter în luna iunie de 17% în totalul zborurilor, iar pentru luna iulie charterele vor reprezenta 19% din zboruri, iar în august doar 16%.

Traficul aerian de pe aeroportul din Timişoara  a fost în luna iunie cu peste 516% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 68% faţă de luna mai.

„Ponderea zborurilor charter este de 11%, de la începutul anului şi până în prezent. Diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020 nu poate fi calculată, deoarece în primele şase luni ale anului precedent nu au fost operate curse aeriene de tip charter. În luna iunie a acestui an, pe aeroportul Timişoara au tranzitat un număr de 59.578 de pasageri. În iunie 2021, de pe aeroportul Timişoara au călătorit spre o destinaţie externă un număr de 20.838 de pasageri, dintre care 6.514 au fost pasageri au unui zbor charter“, spun reprezentanţii aeroportului din Timişoara.

Cu toate că luna iunie a fost una dintre cele mai bune de la începutul pandemiei, din ianuarie până în iunie, pe aeroportul din Timişoara au tranzitat un număr de aproape 161.000 de pasageri, cu 44% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Românii din vestul ţării vor putea zbura în sezonul de vară din acest an către şase destinaţii, iar cele mai multe zboruri charter care vor pleca din aeroportul din Timişoara vor fi către destinaţiile din Grecia.

Clujul este al doilea oraş din care sunt operate cele mai multe zboruri charter în sezonul de vară din acest an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
aeroport,
crestere,
trafic aerian

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.