De ce femeile care sunt promovate la locul de muncă sunt mai predispuse la un divorţ decât bărbaţii aleşi în funcţii de conducere

Postat la 23 ianuarie 2020 405 afişări

De ce femeile care sunt promovate la locul de muncă sunt mai predispuse la un divorţ decât bărbaţii aleşi în funcţii de conducere

A avea o carieră de succes alături de o relaţie care să te împlinească este un obiectiv pentru mulţi dintre noi. Dar chiar şi în cele mai multe ţări în care există egalitate de gen, găsirea unui astfel de partener de viaţă este mai dificilă pentru femeile de succes decât pentru bărbaţi.

În Suedia, care se situează pe primul loc în UE privind egalitatea de gen, economiştii au studiat recent modul în care promovările la locuri de muncă au crescut probabilitatea de divorţ pentru fiecare sex. Rezultatul: femeile erau mai predispuse să plătească un preţ personal mai mare pentru succesul lor în carieră, scrie BBC.

„Promovarea la un loc de muncă în politică creşte rata divorţului în rândul femeilor, dar nu şi a bărbaţilor, iar femeile care devin CEO divorţează mai repede decât bărbaţii care sunt promovaţi pe aceeaşi poziţie”, spune Johanna Rickne, profesor la Universitatea Stockholm şi coautor al cercetării.

Lucrarea, care a analizat viaţa bărbaţilor heterosexuali şi a femeilor care lucrează pentru companii private cu 100 sau mai mulţi angajaţi, a constatat că femeile căsătorite aveau două ori mai multe şanse de a fi divorţate la trei ani de la promovarea lor ca CEO, comparativ cu omologii lor bărbaţi. În sectorul public, folosind date strânse de-a lungul a trei decenii, femeile alese ca primari şi parlamentari, după alegeri şi-au dublat şansele de a se despărţi de partenerii lor; 75% au fost încă căsătorite încă opt ani după vot, comparativ cu 85% dintre cele care nu au primit o promovare, în timp ce nu au existat dovezi ale unui efect similar pentru bărbaţi. Au urmat, de asemenea, medicii de sex feminin, poliţiştii şi preoţii care au evoluat în cariera lor.

Rickne susţine că, deşi Suedia a furnizat legislaţia şi structurile societăţii necesare pentru a crea impresia „că nu ar trebui să fie nevoie să alegi între familie şi carieră”, cercetările dezvăluie că ceea ce se întâmplă cu familiile atunci când femeile progresează pe scara carierei sunt adesea o poveste diferită.

Multe cupluri se confruntă cu un stres suplimentar atunci când există schimbări în diviziunea rolurilor lor economice şi sociale, de exemplu datorită impactului asupra cantităţii de timp liber pe care îl pot petrece împreună sau a modului în care îşi împart sarcinile gospodăreşti. Dar aceasta, susţine echipa de cercetare, este adesea amplificată atunci când este femeia care este promovată, deoarece creează mai mult o nepotrivire de aşteptări.

În timp ce cercetările lui Rickne nu au măsurat care parte a iniţiat divorţul în fiecare caz, o teorie este că soţii fmeilor-manageri de top care au fost promovate au găsit situaţia mai greu de abordat decât soţiile care erau căsătorite cu bărbaţi de succes. Ea subliniază că piaţa căsătoriei nu a ţinut pasul cu piaţa muncii atunci când vine vorba de egalitatea de gen. „Cred că această schimbare a normelor este destul de departe”, adaugă ea. Cercetările echipei sale, susţine ea, ar putea, prin urmare, să acţioneze ca o lecţie despre ceea ce le mai rămâne de făcut altor ţări care se îndreaptă către economii mai egalitare.

Pentru Charlotte Ljung, 39 de ani, CEO în cadrul unui companii de mobilă de lux din Suedia, care de asemenea administrează o platformă de consiliere online pentru persoanele care divorţează, cercetările lui Rickne reflectă preocupări comune în cadrul reţelei proprii. „Ironia este că, cu cât te descurci mai bine la locul de muncă, cu atât ai mai multe şanse să divorţezi ”, spune ea. A divorţat în timp ce cei doi copii ai ei erau încă mici şi spune că pentru ea, jonglarea între rolul de părinte şi cel de CEO a fost o sursă cheie de erodare a căsniciei sale. Dar Ljung consideră că „aspectele practice” din viaţa de CEO, cum ar fi călătoriile frecvente, orele lungi peste program şi presiunile pot provoca adesea conflicte cu partenerii managerilor de sex feminin, chiar dacă cuplul nu are copii.

Deci, cum ar putea femeile care vizează locuri de muncă de top să-şi atenueze şansele de a intra într-o relaţie care se destabilizează atunci când ajung în vârf?

Rickne subliniază că, chiar şi în ţările egalitare ca Suedia, femeile au încă tendinţa de a se căsători cu bărbaţi mai în vârstă, care încep să aibă mai mulţi bani decât ele. „Femeile cu venituri mari şi cu statut ridicat nu se căsătoresc cu un bărbat cu venituri mici care vrea să fie soţ casnic. Ele tind să caute un soţ cu venituri şi mai mari. Dar poate e mai bine să încercaţi să intraţi într-o relaţie pe picior de egalitate încă de la început.”

Cercetările efectuate în Suedia au constatat că divorţurile după promovări au avut loc cu preponderenţă în cuplurile în care soţia era mai tânără decât soţul cşi a luat o pondere mai mare din concediul pentru creşterea copilului (în Suedia, partenerii având dreptul legal să îl împartă egal între ei.

Cuplurile care au fost mai apropiate de vârstă şi au adoptat o abordare mai egalitară în ceea ce priveşte îngrijirea copilului, au fost mai puţin expuse la un divorţ în urma promovării unei soţii. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
femei,
divort,
promovare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.