De ce vrea sa impuna BNR limite la creditul in valuta
BNR a anuntat ca va introduce restrictii la creditul de consum in valuta, incluzand eventual o reducere a plafoanelor de indatorare in totalul veniturilor pentru solicitantii de credite de consum cu venituri in lei.
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a explicat ca nu se pune problema ca limitarile sa-i vizeze si pe cei ce iau credite ipotecare si imobiliare, companiile sau pe debitorii care realizeaza venituri in valuta, pentru ca astfel "s-ar inlocui riscul valutar cu riscul de dobanda".
Masurile vor fi adoptate in urmatoarele luni, dupa consultari cu bancile si se explica prin dorinta BNR si a bancilor de a evita o noua bula a creditarii, odata ce ponderea imprumuturilor neperformante in euro sau franci elvetieni e inca mare, iar tendinta Euribor indica faptul ca dobanzile la euro sunt in crestere.
In perioada decembrie 2010 - februarie 2011, noteaza BNR in ultimul raport asupra inflatiei, ponderea creditelor in valuta in totalul creditului acordat sectorului privat a inregistrat un nou maxim al ultimilor opt ani si jumatate, ajungand la 62,9 la suta ca medie a perioadei.
Restrictiile la creditul in valuta nu sunt o idee noua si nu sunt promovate numai de BNR, ci si de marile banci comerciale care au afaceri in Europa de Est. Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, declara toamna trecuta ca imprumuturile negarantate de consum in valuta pe termen scurt si creditarea ipotecara in monede exotice ar trebui interzise complet, iar orice aprobare de credit in euro ar trebui sa fie mult mai bune reglementata. Creditul in franci elvetieni reprezinta 20% din totalul imprumuturilor acordate in Europa Centrala si de Est.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro